Svaka tri dana jedna osoba pogine

U prva tri mjeseca 2014. godine na Kosovu je zabilježeno 27 smrtnih slučajeva kao posljedica saobraćajnih nezgoda. Ovo je za portal "Indeksonline" potvrdio glasnogovornik Policije Kosova, Baki Kelani. On je kazao da u poređenju sa istim periodom prošle godine saobraćajne nezgode su zabilježile pad, ali broj fatalnih nesreća je povećan.

"Mogu reći da na osnovu statistike saobraćajnih nesreća u periodu januar-mart 2014, u ukupnom broju ovih nezgoda zabilježen je pad. Međutim, vrlo je uznemirujuće i zabrinjavajuće za Policiju Kosova sam broj nesreća sa smrtnim ishodom, koji je povećan u odnosu na period od prošle godine. Evidentirano je 25 nesreća sa fatalnim ishodom, u kojima je 27 osoba izgubilo život", rekao je Kelani za portal "Indeksonline".

Inače, on je rekao da su većina žrtava u saobraćajnim nesrećama pješaci. Nadalje, Kelani je apelovao na sve one koji su u saobraćaju da poštuju zakon, jer u protivnom biće poduzete mjere protiv istih.

"Policija Kosova nastavlja sa apelima kod svih građana Kosova koji su učesnici u drumskom saobraćaju, da poštuju zakonske odredbe o drumskom prometu, tako da zajedno, uspijemo da spriječimo saobraćajne nesreće i poboljšamo sigurnost. U protivnom, Policija Kosova će preduzeti mjere protiv svih onih koji krše zakon o drumskom saobraćaju, uključujući i same pješake, u slučajevima kada oni ne poštuju pravila", zaključio je Kelani.

Inače, u protekla četiri dana, u saobraćajnim nesrećama poginulo je tri pješaka. Dvoje od njih u Prištini i jedan u Kamenici. Uzimajući u obzir prosjek u prvih 90 dana 2014. godine na Kosovu, proizilazi da je svaka tri dana jedna osoba izgubila život u saobraćajnim nesrećama.