Troje mrtvih, 13 ranjenih

Troje ljudi je poginulo, a trinaest je ranjenih u pucnjavi u sukobima između anti-Maidan demonstranata i vojnika stacioniranih u vojnoj bazi u ukrajinskom gradu Mariupol, izjavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Avakov je napisao na svojoj Facebook stranici da su tri anti-Maidan aktiviste koji su se sukobili sa vojnicima ubijeni u bazi. Ministar ih je opisao kao "naoružane militante".
Ruski mediji su javili da je nestala novinarka Lifenewsa Kristina Babaeva nakon pucnjave koja se dogodila sinoć. Ona je bila na zadatku i pratila dešavanja u Mariupolu.
Grupa od nekoliko desetaka demonstranata je stigla u bazu koja se nalazi u regiji Donjeck u srijedu navečer. Oni su pozvali ukrajinske vojnike da napuste bazu, ali ih vojnici nisu poslušali, navode demonstranti, prenosi RT.
Demonstranti tvrde da su vojnici umjesto toga otvorili vatru na njih, ranivši najmanje četiri osobe u prvi mah. Jednog od njih je metak pogodio u prsa i u teškom je stanju.
Neki od lokalnih medija su javili da su demonstranti bili naoružani Molotovljevim koktelima. U pojedinim novinskim izvještajima se navodi i to da su dva zalutala metka pogodila obližnje zgrade, odnosno da su završila u stanovima i oštetili plinske cijevi.
U blizini mjesta pucnjave bila je okupljena veća grupa ljudi, ali kada je zapucalo razišli su se.
U regiji Donjeck već danima je napeto, a od prošle sedmice traju protesti proruskih demonstranata. Oni su zapalili nekoliko vladinih zgrada u proteklim danima.