Istaživanje strane kompanije

Ukoliko bi izbori bili sada održani kosovska politička scena bi se malo promijenila. Ispitivanje koje je sprovela jedna strana kompanija a u koje je Tribuna imala uvid PDK vodi sa 28.3 odsto, za njom je LDK sa 24.1, Samoopredjeljenje sa 13.7, Alijansa za budućnost 12.8 i Alijansa novo Kosovo 5.1.

Dvije ostale partije Inicijativa za Kosovo i Partija pravde ne prelaze izborni prag. Primjećen je veliki broj neopredjeljenih i građana koji i dalje traže najbolju opciju za vladu.
Kandidat PDK za premijera Hashim Thaçi će možda imati koristi što se angažuje na intenzivnoj i potpuno različitoj od svih dosadašnjih kampanja na Kosovu. 
Prema istraživanju u koje je uvid imao list Tribuna PDK se vratio u vođstvo u odnosu na LDK. 
Ista organizacija je radila ovakvo ispitivanje u martu, a njeno istraživanje je u januaru izbacilo LDK na prvo mjesto. 
Ali izgleda da su tada objavljeni rezultati bili razlog da se Isa Mustafa previše opusti dok je sadašnji premijer ”upalio motore” i u protekla dva mjeseca nije prošao dan da nije imao po dvije, tri akcije u cilju predizborne kampanje. 
Martovsko ispitivanje je izbacilo PDK na prvo mjesto sa 28.3, ispred LDK sa 24.1, S-a sa 13.7 , AAK sa 12.8 i AKR sa 5.1%. za Inicijativu za Kosovo se izjasnilo 2.1 odsto ispitanika, a za Partiju prava 1.2.
12 odsto ispitanika još uvek nije odlučilo za koga će glasati i da li će uopšte glasati.