Iznos je 230 hiljada eura

Sud u Prizrenu jučer je osudio na tri godine i dva mjeseca zatvora državljanku Bosne i Hercegovine E. Salković (30 godina), jer je dokazana njena krivica za krivično djelo falsifikovanja novca, u iznosu od 234 hiljade eura.

Patrolne jedinice su osigurale informaciju da jedna 30-godišnjakinja iz Bosne i Hercegovine posjeduje znatnu količinu novca bez pokrića. Kako je rečeno tada, osoba je zaustavljena od strane policije, ali nakon što je primjećeno da je pod uticajem droge, po nalogu tužioca poslana je u Regionalnu bolnicu u Prizrenu.

Policija je rekla da je za akciju pronalaženja ove sume novca bila u koordinaciji jedinica regionalne policije u Prizrenu i istražnih jedinica i uspjela je identifikacija lokacije gdje je bila smještena osoba koja je posjedovala ove novčanice u jednom hotelu u Prizrenu, gdje je i uhapšena.

Nakon uspješne istrage protiv osumnjičene je otvoren sudski proces i Departament za teška krivična djela, koji djeluje u sklopu Osnovnog suda u Prizrenu, na okončanju ovog sudskog procesa proglasilo je krivom E. Salković, za krivično djelo iz člana 302, stav 2, u vezi sa stavom 5. Krivičnog zakona Kosova.

Glasnogovornica Osnovnog suda u Prizrenu, Afërdita Kicaj, pozivajući se na odluku koju je izreklo Pretresno vijeće u krivičnom predmetu, rekla je da je optužena E. Salković dana 11. avgusta prošle godine, znajući da je novac falsifikovan uhvaćena u posjedovanje znatne količine krivotvorenih novčanica, tačnije 468 novčanica od 500 eura, što je u cijelom iznosu dostiglo vrijednost od 234 hiljade eura, koje je ona donijela s namjerom da distribuira u promet kao prave novčanice.

"Novac je dopremljen od strane nepoznate osobe iz Prištine u aktovci u hotelu u kojem je ona u Prizrenu boravila i nakon smještaja, okrivljena ih je sakrila u ormaru sobe u kojoj je bila smještena", rekla je ona.

Prilikom izricanja kazne, Osnovni sud u Prizrenu je presudio da se optuženoj računa i vrijeme koje je provela u pritvoru, od dana hapšenja, 11. avgusta 2013. godine.