Nakon formiranja ovog suda

Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da će se Specijalni sud (SITF) baviti samo pretpostavkama iz Martyjevog izvještaja i da će ostala pitanja ostati u nadležnosti domaćih tužilaca i tužilaca EULEX-a koji će raditi na Kosovu. I Aleksandër Lumezi, vrhovni tužilac Apelacionog suda je iznio potrebu obuke domaćih tužilaca, prenosi "Koha ditore".

Po njegovim riječima, oni treba da se osposobe da sami tretiraju ratne zločine na Kosovu i poslije formiranja Specijalnog suda.

Specijalni sud se neće baviti svim pretpostavljenim ratnim zločinima počinjenim na Kosovu.

Njegov mandat će biti ograničen samo na pretpostavke uključene u izvještaj parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji je sačinio senator Dick Marty.

Za razmatranje pretpostavki iz tog izvještaja, Evropska unija je 2011. godine formirala Task-Forc Special za istragu (SITF), sa mandatom da istraži a ako je potrebno i krivično goni osumnjičene pojedince.

Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da će i poslije formiranja ovog suda domaće sudije moći da obrađuju tu vrstu zločina.

"Krivičnim zakonom je predviđena i ta vrsta zločina i to znači da i naši tužioci imaju mandat za obradu takvih djela", rekao je Kuçi.

"SITF treba da obrađuje samo pretpostavke iz Martyjevog izvještaja, ali ostala pitanja ostaju u nadležnosti domaćih tužilaca i tužilaca EULEX-a koji će raditi na Kosovu".