Srbi neće glasati o transformaciji BSK-a

Parlament Kosova se može sastati sljedeće sedmice kako bi diskutovao o ustavnim promjenama koje su vezane sa Oružanim snagama Kosova.

Srpski poslanici kažu da neće glasati ove ustavne promjene, čak i ako dobiju garancije za nastavak mandata rezervisanih mjesta.

Čini se da će dvije trećine glasova manjina o promjeni Ustava oko transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova biti uslovljen produženjem rezerviranih mjesta za manjine.

Srpski poslanik u Skupštini Kosova, Rada Trajković kaže da srpski poslanici ne bi trebalo da glasaju nikakav ustavni amandman koji se odnosi na Oružane snage.

"Mislim da će srpski predstavnici glasati samo za osnivanje Tribunala, za nastavak mandata EULEX-a, međutim nikakvo pitanje o Oružanim snagama nije dio razgovora sa lokalnim Srbima i mislim da Srbi neće glasati za ovo. Čak i pitanje rezervisanih mjesta se odnose na jedan mandat, a legalizacija Oružanih snaga je dug proces i to je razlog zašto se ne bi trebalo glasati za ovaj amandman", rekla je Trajković.

Međutim poslanik iz redova PDK-a Arsim Bajrami kaže da bi trebalo doći do konsenzusa i između i sa manjinskim grupama na način kako se ne bi blokiralo pitanje trensformacije BSK-a u Oružane snage Kosova.

"Političke stranke imaju obavezu da izgrade ovaj konsenzus tako da kad na dnevni red dođe ovo pitanje, bude nekog konsenzusa. Nadam se da će se to desiti sljedeće sedmice jer parlament ne smije da ode na izbore bez završetka transformacije BSK-a", rekao je on, citira RTK.

Ranije je Vlada Kosova usvojila odluku o ustavnim promjenama koje se odnose na transformaciju BSK-a u Oružane snage Kosova. Premijer Thaçi je predložio da se izjmene učine u članu 7 Zakona o BSK-u, što nužno otvara poglavlje Ustava o promjenama.