Mahom se utopile žena i djece

Devetočlana kriminalna grupa, optužena da je krijumčarila Albance s Kosova u Mađarsku preko Tise, osuđena je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu na 55 godina i dva mjeseca zatvora, dok je jedan osumnjičeni oslobođen optužbi. Prilikom prebacivanja ilegalaca čamcima preko Tise, 14. oktobra 2009. godine udavilo se 15 migranata.

"Albanci su najprije s Kosova prebacivani do Končulja, a zatim do Subotice, gdje su ih skrivali u objektima ilegalnog smještaja. Potom su, u pogodnom trenutku, prebacivani u Mađarsku, preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija", navodi se u presudi.

Od 15 migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku, polovina su bila djeca uzrasta od godinu dana pa naviše, a ostali su bili njihovi roditelji. Tog 14. oktobra samo jedan čovek je uspeo da ispliva i spase svoje dvoje djece.

Josip Đurašević, označen kao organizator grupe osuđen je na deset godina zatvora. Kao pripadnici grupe osuđeni su Goran Maravić na sedam godina, Ridvan Destani na šest godina i osam mjeseci i Dejan Bezeg na šest godina. Atili Shiposhu izrečena je kazna od tri i po godine, Jovanki Koledin tri godine, Abedinu Iseniju četiri godine i četiri mjeseca, Ardinu Iseniju četiri godine i osam mjeseci i Sabehudinu Arifiju kazna od deset godina. Joso Karimović oslobođen je optužbe.