Porodice u subotu dobile vijest da su djevojčice već prešle sirijsku granicu

Austrijska policija otvorila je istragu o bijegu Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (16), austrijskih državljanki koje su s roditeljima porijeklom iz BiH živjele u Beču, te koje su bez roditeljskog znanja u četvrtak, 10. aprila, s bečkog aerodroma odletjele za turski grad Adanu, odakle su, kako se sumnja, otišle u Siriju.

No, o ovom slučaju dežurni u bečkoj policiji jučer nisu mogli govoriti te, kako je rečeno "Dnevnom avazu", možda će nadležni više informacija imati danas. Ni roditelji djevojčica koje su iza sebe ostavile samo pisma u kojima su navele da su "otišle na pravi put i da se idu boriti za isIam", jučer nisu željeli davati nikakve izjave.

Sabit Selimović, Sabinin otac, samo je prokomentirao kako se nada da će se cijeli slučaj što prije sretno okončati, te da ne želi više javno govoriti o nestanku svoje kćerke.

"I austrijske novinare sam vratio s ulaznih vrata. Jedva čekam da se sve ovo završi", kazao je kratko Selimović.

Podsjećamo, Sabina i Samra su gimnazijalke i, kako su roditelji ranije izjavili, uzorne kćerke i učenice. Na ovaj njihov čin ništa nije ukazivalo, a roditeljima i prijateljima nije poznato da su imale bilo kakve kontakte sa sumnjivim osobama, pogotovo onima koje bi ih nagovorile na put u ratom zahvaćenu Siriju.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH nisu obaviješteni o ovom slučaju.

Nebojša Regoje, portparol MVP-a, kaže da je to vjerovatno stoga što djevojčice nisu državljanke BiH, nego Austrije. No, njihovi roditelji kao bh. državljani, kaže Regoje, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Beču, te Ambasadi BiH u Ankari za pomoć.  

Roditelji su ranije pozvali sve one koji imaju bilo kakvu informaciju o Sabini i Samri da im se jave putem e-mail adrese sabitsenada@hotmail.com.

Lažni profil još aktivan

Samra i Sabina istoga dana kada su nestale deaktivirale su svoje Facebook profile. No, otkriveno je da je Samra nekoliko dana ranije otvorila lažni Facebook profil pod imenom Safija Al Gariba, putem kojeg se dopisivala s prijateljima uglavnom arapskih imena. Konverzacija na tom profilu vođena je na njemačkom jeziku. Pretpostavlja se da su upravo putem tog profila Samra i Sabina kontaktirale s organizatorima njihovog bijega.