Veselo je bilo 12. aprila ove godine, na Dan bošnjačke kulture, kada je održan drugi po redu Regionalni festival folklora i pjesme u organizaciji KUD-a Šarski behar. Mladi iz regiona, tačnije članovi i uprava Šarskog Behara i MESK-a iz Prizrena, “Liljana” i “Šehera” iz Skoplja te folklorna grupa Tirana, u Domu kulture “Xhemajli Berisha”, su priredili kulturno-zabavno veče koje će se dugo pamtiti i prepričavati.

Lijepo je bilo najprije u Kompleksu Prizrenske Lige, gdje su domaćini dočekali svoje goste, dva bošnjačka kulturno-umjetnička društva iz Skoplja i jedno društvo iz Tirane. Uz prisustvo predstavnika javnog i političkog života, uprava i članovi ovih već zbratimljenih društava, ovjekovječili su druženje zajedničkom fotografijom. A nakon toga je uslijedio i ručak u restoranu Sofra.
Nakon šetnje sokacima šeher Prizrena, gosti su, u pratnji aktivista Šarskog behara, posjetili kulturne znamenitosti grada. A onda kao šlag na torti, uslijedio je i koncert.
Edis Mustafi, predsjednik KUD-a Šarski Behar iz Prizrena, zahvalio je svim gostima koji su, kako ističe, na najbolji način prezentirali folklorno blago regiona.
“Zaista je bila privilegija ugostiti kulturna društva iz Skoplja i Tirane, koji su sa našim igračima iz Šarskog Behara i MESK-a, bili pravi ambasadori kulture. Još jednom se, u ime društva, našim prijateljima iz Makedonije i Albanije, zahvaljujem iz sveg srca. Mi smo i ovoga puta dokazali da se druženjem, folklorom i pjesmom mogu sagraditi najjači i najljepši mostovi. Sada već tradicionalno druženje koje smo mi organizirali, je potvrda da uz širokogrudost, veliki entuzijazam i upornost, nestaju sve barikade, problemi ali i prepreke koji nas prate tokom rada”, kazao je Mustafi.
Za muziku na koncertu je bio zadužen “Himzo Bend”, dok je publika uživala uz pjesme Selhana Alije.
Ovaj regionalni festival folklora i pjesme, podržala je Kancerajia za manjinske zajednice Opštine Prizren te privatni poduzetnici iz Prizrena.
Ispravka: U prethodno objavljenom članku potkrala se greška gdje je umjesto "Kancelarije za manjinske zajednice" stajalo da je ovaj festival podržao "Direktorijat kulture, omladine i sporta". Izvinjavamo se čitaocima i Kancelariji za manjinske zajednice Opštine Prizren.