Raspisan i konkurs

- Jednostavno ovo je siromašan kraj i najveći problem za sklapanje braka je nedostatak novca. Novac je potreban neženjama zbog troškova odlaska u Albaniju, prevođenja dokumenata, ali i sprovođenje tamošnjih običaja u prošenju djevojaka - kaže predsjednik SO Trgovište Nenad Krstić

Opština Trgovište u Srbiji, je iz svog budžeta izdvojila pet miliona dinara (oko 50 hiljada eura) za neženje, momke starije od 35 godina, kako bi im pomogla da se ožene, objavio je "OK radio".

Prema mnogim trgoviškim izvorima, plan je da se zbog braka dovode djevojke čak iz Albanije.

Predsjednik opštine Nenad Krstić kaže da Trgovište ima 300 momaka starijih od 35 godina, a koji su još uvijek samci.

- Jednostavno ovo je siromašan kraj i najveći problem za sklapanje braka je nedostatak novca. Novac je potreban neženjama zbog troškova odlaska u Albaniju, prevođenja dokumenata, ali i sprovođenje tamošnjih običaja u prošenju djevojaka. To otprilike košta 2.000 eura. Zato smo odlučili da pomognemo momcima koji žele da sa djevojkama iz Albanije sklope brak – kaže Krstić za "OK radio".

Prema njegovim riječima konkurs će uskoro biti raspisan i svi koji se budu javili dobiće subvencije za ženidbu uz obavezu da brak sa izabranicama traje najmanje pet godina.

- Ukoliko to ne ispoštuju, moraće da vrate novac. Planiramo da u ljetnjem periodu krenemo sa riješavanjem problema neženja i sklapanjem bračnih zajednica. Da ljudi mogu da odu do Albanije da se tamo upoznaju sa mladama i vide ko kome odgovara. U Albaniji je došlo do iseljavanja muškog stanovništva, a nama nedostaju djevojke – kaže Krstić.

Opština Trgovište jedna je od rijetkih u Srbiji koja ima i Udruženje neženja. Jovica Mitić (40) predsjednik Udruženja, kaže da je izdvajanje para za ženidbu vremešnih mladoženja pravi potez u riješavanju tog problema.

– Imao sam nekoliko prilika da se oženim, ali tako je ispalo da sam i dalje neženja. Nadam se da ćemo u Albaniji naći djevojke koje će pristati da se udaju za naše članove. Važno je za mene lično da je djevojka pristupačna, da ima razumijevanja, ali da ipak bude i pristojnog izgleda – objašnjava Mitić.