Konzervirano vrće može povećati rizik od prijevremene smrti. Dok je dvije do tri porcije sušenog i svježeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka za 10 posto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 posto, zaključili su naučnici.

Naučnici su došli do zaključaka iz prehrambenih navika 65 hiljada odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili tokom sedam godina istraživanja. Ispitanici su izvještavali o svojim prehrambenim navikama putem anketa. Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svježih alternativa. Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica, prenosi Magazin.
Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim tlakom, holesterolom, pretilošću, otpornosti na inzulin, pa ova poveznica i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranjivim tvarima trebalo bi biti u rangu je sa svježim voćem. 'Dokle god nema dodanih šećera, smrznuto voće trebalo bi biti zdravo ili barem bezopasno', tvrdi dr.sc. Simon Capewell, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpool.