Ovakvo liječenje može ugroziti nečiji život

Australijski tim ljekara istraživao je koliki stvarno uticaj homeopatija ima na liječenje simptoma bolesti kao što su astma, artritis, narkomanija, prehlada, grip ili ekcem...

U najnovijoj naučnoj studiji tvrdi se da ne postoje valjani dokazi da je homeopatija efikasna u liječenju ma kojeg oboljenja. Štaviše, kada su pacijentima davali lažni lijek, takozvani placebo, efekti su bili identični.
 
Homeopatija je pravac u alternativnoj medicini koji u terapiji koristi veoma male koncentracije supstanci (lijekova) koje u većim koncentracijama izazivaju iste ili slične simptome u organizmu kao i sama bolest.

Australijski nacionalni centar za zdravlje i medicinska istraživanja uradio je ogromno istraživanje na temu u kojoj mjeri je homeopatija u stanju da izliječi čak 68 različitih bolesti. Između ostalog, proučavali su uticaj homeopatskih lijekova na opekotine, astmu, artritis, poremećaje spavanja, hroničan umor, koleru, prehladu, grip, malariju, ekcem, pa čak i zavisnost od heroina.

"Ni u jednom slučaju ne postoji nijedan valjani dokaz da je pacijentima liječenje homeopatijom, u odnosu na one ljude koji su vjerovali da dobijaju lijek, a primali su placebo, donijelo veću šansu za izliječenje", napisali su naučnici u svom izvještaju.



Oni smatraju da javnost mora da bude upoznata sa posljedicama "rekla-kazala" tipom liječenja i urgiraju na ljekare da uzmu u obzir ove naučne dokaze kada savjetuju svoje pacijente o metodama liječenja.

"Ishitreno je donositi zaključak da je neka terapija efikasna samo na osnovu toga što neko tvrdi da jeste. Zato, upozoravamo vlade svih zemalja, da dobrano razmotre odluku o tome da li će dozvoliti da u njihovim državama homeopatija bude uvrštena u zvanične medicinske prakse", poručuju oni.

Doktor John Dwyer, imunolog i počasni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnom Velsu, smatra da bi homeopatiju trebalo zabraniti jednom za svagda.

"Svi mi shvatamo koliko moćan za ozdravljenje može da bude efekat placeba. Istina je da postoje ljudi koji su, zahvaljujući svojoj konstituciji i optimizmu, uspjeli da se izliječe od neke bolesti. Upravo zbog toga je lako upasti u zamku, vjerujući da će tako biti sa svima", rekao je on.



Predsjednik Ljekarske komore Australije, profesor doktor Richard Choong, takođe se slaže sa Dwyerom.

"Homeopatija nije nauka. Ona nije bazirana ni na kakvim naučnim istraživanjima. U mnogim slučajevima ovaj tip liječenja predstavlja ozbiljnu opasnost koja može da ugrozi nečiji život", poručio je Choong.

(Daily Mail)