STOREDOT

Mlada izraelska kompanija StoreDot je nedavno otkrila video u kome prikazuju punjenje Samsunga Galaxy S4 u manje od 30 sekundi. U slučaju da se ova tehnologija pokaže stvarnom, mogla bi unijeti pravu revoluciju u svijet mobilnih uređaja - ali i šire.

Doron Myersdorf, osnivač ove kompanije se čini kao sve - samo ne lažnjakom. Riječ je o figuri koja je već ranije postavila dvije kompanije iz Silicijske doline, a držao je više izvršne pozicije u R&D segmentu, poslovnom razvoju i dr. u mnogo kompanija. Štaviše, radio je čak i u SanDisku, tj. odjelu zaduženom za poslovni razvoj SSD-a.
Zapravo, cijeli tim koji stoji iza StoreDota se čini impresivnim.
Inovacija koju donosi StoreDot se tiče nanotehnologije. U pitanju su gradivni blokovi koje nazivaju Nanodots (nanotočke), a koji su pak strukturirani po uzoru na biološke nano-kristale. Kompanija navodi kako njihov rad može imati revolucionarnog značaja za razvoj ne samo baterija, već i lasera te ostale elektronike. Naravno, punjenje se vjerojatno odvija na njihovoj vlastitoj bateriji 'sljedeće generacije', a koja koristi upravo spomenutu tehnologiju.
Kompanija je već skupila 6,25 miliona američkih dolara u investicijama, a šuška se i kako je Samsung opako zainteresiran za investiciju - možda i nešto više. Za medije je Myersdorf izjavio kako su otprilike godinu dana od stvarnog uređaja koji bi koristio tehnologiju.
Ipak, za dovoljan kapacitet očekuje se kako će biti potrebno barem dvije godine, tj. tri za komercijalnu primjenu.