Vrlo brzo nakon dolaska elektronskih cigareta na naše tržište pušači su uvidjeli sve prednosti elektronskog načina pušenja. Gotovo 40% stravstvenih pušača širom svijeta se okrenulo zdravijem načinu života i prešlo na pušenje elektronskih cigareta. Pored zdravstvenih razloga i ekonomske i ekološke prednosti elektronskog pušenja su veoma značajne.

Zdravstvene prednosti elektronskog pušenja
Najveća prednost elektronskih cigareta u odnosu na duvanske je to što nemaju negativan uticaj na zdravlje. Pri njihovom korištenju do pušaća dospjeva aromatizovana vodena para koja ne narušava njegovo zdravlje. Za razliku od dima elektronskih, dim duvanskih cigareta sadrži mnoštvo toksičnih sastojaka koji se vrlo nepovoljno odražavaju po zdravlje. Od šest hiljada štetnih jedinjenja u dimu koji je produkt sagorijevanja duvana, njih dvadeset i pet imaju kancerogeni efekat. Usljed uvlačenja takvog dima u organizan pušači mnogo češće oboljevaju od kancerogenih oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova. Pušenjem elektronske cigarete pušač dobija dovoljnu dozu nikotina ali ne i toksične supstance. Na taj način je moguće pušiti bez narušavanja zdravlja.
Ekonomska računica prelaska na elektronske cigarete
U ekonomskom smislu ovaj potez se itekako isplati. Možda Vam u prvi mah neće izgledati tako s obzirom na cijenu same cigarete i svotu novca koju trebate izdvojiti za njenu kupovinu. Međutim na dugoročnom planu kupovina elektronske cigarete je vrlo isplativa investicija. Nakon nešto većeg početnog troška kasnije se novac troši na kupovinu punjenja i periodično rezervnih dijelova. To je znatno manji trošak nego svakodnevno kupovanje po jedne paklice duvanskih cigareta. Elektronsko pušenje je za čak 35% jeftinije nego pušenje i konzumiranje proizvoda od duvana. Ušteda koja se ostvaruje prelaskom sa duvanskih na elektronske cigarete nije uopšte zanemarljiva i jedan je od ključnih razloga zbog kojih se pušači odlučuju na ovaj korak.
Elektronske cigarete i očuvanje životne sredine
Ni ekološki aspekt prelaska na pušenje elektronske cigarete nije zanemarljiv ako imate u vidu zagađenje koje opušci stvaraju u zemljištu i vodi. Samo jedan opušak je dovoljan da kontaminira desetine litara čiste vode. Pored izbjegavanja zagađenja životne sredine sa elektronskim cigaretama je izbegnuta i potencijalna opasnost od požara. Duvanske cigarete, odnosno neugašeni opušci bačeni u prirodi su drugi na listi uzročnika požara koji su nerijetko i širokih razmjera.