(Ne)će glasati Zakon o izborima

Iako je bilo najavljeno, manjinske zajednica u Skupštini nemaju zajedničku odluku da li da se ili ne glasa za izborni zakon, pošto kažu da to ne mogu uslovljavati nastavkom mandata rezervisanih mjesta. Naime, politički predstavnici turske zajednice kažu da ukoliko Skupština procesuira zakon koji zahtjeva ustavne promjene, onda će oni usloviti njihov glas, piše RTK.

Politički predstavnici iz redova bošnjačke i turske zajednice su za zakon o izborima, za koji se očekuje da bude izglasan sutra u Skupštini.

Rasim Demiri, predstavnik Koalicije VAKAT kaže da neće uslovljavati glasanje nijednog zakona nastavkom rezervisanih mjesta, jer po njemu ima malo šansi da se takvo što postigne.

"Kako za bošnjačku zajednicu, tako i za srpsku, još jedan mandat bi doprinio daljnoj integraciji manjinskih zajednica u kosovsko društvo. Dakle, mi smo i dalje da imamo još jedan mandat sa rezervisanim mjestima. Ali takva spremnost se ne vidi kod većinske zajednice, sem kod PDK-a pošto je sam premijer Hashim Thaçi tokom nekoliko sastanaka obećao podršku ovom našem zahtjevu", rekao je Rasim Demiri.

I Mahir Jagcilar kaže da će i subjekat kojeg on predstavlja glasati za zakon o izborima, ali kaže da u trenutku kada neki naredni zakon bude zahtjevao ustavne promjene, onda će njegov subjekat kao dio promjena tražiti i nastavak mandata rezervisanih mjesta za manjinske zajednice.

Uprkos naporima nijedan predstavnik iz redova najvećeg političkog subjekta Srba u Skupštini Kosova, SLS-a, nije izrazio spremnost da se izjasni da li će sutra glasati ili ne za zakon o izborima.

U međuvremenu, predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar u razgovoru za srpske medije ponovio je da Evropska unija i države članice EU su u više navrata tražile da rezervisana mjesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova budu nastavljena, posebno se pozivajući na činjenicu da i Srbi sa sjevera učestvuju na izborima.