Preostali detalji

Završetak dogovora o pravosuđu i zajednici srpskih opština najavljen za sljedeći susret, dok o primjeni sporazuma nije bilo dogovora.

Beograd i Priština dogovorili su funkcioniranje suda u Mitrovici. Završetak dogovora o pravosuđu i zajednici srpskih općina najavili za sljedeći susret.
I dalje nema dogovora Beograda i Prištine o pravosuđu i zajednici srpskih općina na Kosovu.
Predstavnici Beograda i Prištine su nakon današnjeg kruga razgovora u Briselu izjavili, kako su ostvarili značajan napredak i kako je gotovo postignut dogovor o pravosuđu na sjeveru Kosova.
Bez dogovora su završili sastanak u Briselu o otvorenim pitanjima u primjeni sporazuma iz aprila prošle godine,

Preostali detalji

Rečeno je kako su ostali samo manji tehnički detalji koji će biti finalizirani u slijedećem periodu te bi sporazum trebao biti ozvaničen na sljedećem sastanku.
Iako je bilo najavljeno kako će se razgovarati i o osnivanju Zajednice srpskih općina, nakon sastanka nije bilo govora o tome.
Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je kazala kako su dvije strane razgovarale i o sljedećim koracima u okviru dijaloga i dogovorili ponovni susret.
Odlazeći premijer i vicepremijer Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su razgovarali sa predsjednikom Vlade Kosova Hashimom Thaçijem, uz posredovanje Visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
Današnja runda dijaloga počela je nešto poslije 15 sati bilateralnim sastancima Ashton, najprije sa kosovskim premijerom Thaçijem, a potom i sa delegacijom Beograda, u kojoj su premijer i vicepremijer Dačić i Vučić.
Poslije bilateralnih razgovora održan je i zajednički sastanak delegacija sa Ashton.
Dvije strane do sada nisu postigle dogovor o pravosuđu i ZSO-u.

Nadležnosti mitrovičkog suda

Pregovarači Beograda i Prištine u Briselu su razgovarali i o nadležnosti Osnovnog suda u Mitrovici, koji, prema viđenju prištinske strane, treba da obuhvati sedam opština, od kojih su tri s pretežno albanskim stanovništvom.
Beograd smatra da takvo rješenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudija i tužilaca takvog suda bila većinski albanska.
Drugo neriješeno pitanje je civilna zaštita na sjeveru Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sistem pod nadzorom Kosovskih snaga sigurnosti.
Srpska strana se odlučno protivi toj ideji.
Izvor: Al Jazeera