Naučnici testiraju sistem za prepoznavanje emocija vozača automobila.

Naučnici švicarskog univerziteta EPFL i inženjeri poznate firme proizvođača automobila Peugeot Citroën, testiraju sistem koji se sastoji od infracrvene kamere koja je postavljena iza upravljača vozila, a računalni algoritam iz slike koju snima, potom nastoji prepoznati emocije vozača u realnom vremenu.
Naučnici su prvo algoritam naučili kako iščitati emocije na ljudskim licima pomoću fotografija i videa prema karakterističnim uzorcima crta i taočaka lica koje održavaju različita emotivna stanja, te kažu kako je zasad vrlo uspješan u prepoznavanju dviju emocija, ljutnje i gađenja, a testiranja se obavljaju u uredskom okolišu, te u jednom neimenovanom modelu automobila Peugeot Citroëna u gradskoj vožnji.
Naučnici kažu kako bi ovakav sistem u budućnosti mogao imati primjenu u različitim stvarima, te bi se između ostaloga mogao koristiti u video igrama, kako bi se igra prilagođavala emocijama igrača, dok o ugradnji u vozila za sada još ne razmišljaju previše. No umiješanost Peugeot Citroëna u projekt ipak daje naslutiti da bi se sustav jednog dana mogao naći u njihovim vozilima. Na primjer, automobil bi mogao odbiti da ga uopšte startate ako prepozna vaš bijes, ljutnju ili očaj, te bi vam mogao automatski ograničiti brzinu ukoliko prepozna da ste prepuni euforije ili prezira prema drugim vozačima, pješacima i biciklistima.
Naučnici kažu kako je sistem za sada prilično uspješan, ali ne i nepogrešiv, jer na njegovu učinkovitost uvelike utiču različitosti individualnih ljudi u facijalnom prikazivanju emocija.
Mi bismo još dodali kako ne vjerujemo da će ovo tako brzo zaživjeti u automobilima, jer bi moglo prouzročiti kontraefekt, obzirom da bi ljude u vožnji moglo dekoncentrirati stalno nastojanje da zadrže "pokeraško lice", kako im automobil ne bi otkazao poslušnost.