U Kur`anu postoji odgovor za svako pitanje

Iako je katolicizam dominantna religija u Meksiku već pet stoljeća, broj katolika je opao na 82.7 posto, sa 96.7 posto koliko ih je bilo u 1970. prema istraživačkom centru Crkvena klupa, piše Worldbulletin.

Jedan od najvećih razloga koji se pripisuje ovoj promjeni jeste rast drugih hrišćanskih sekti kao što su evangelisti, protestanti i Jehovini svjedoci, koji sada broje 8 posto Meksikanaca od onih koji se izjašnjavaju kao vjernici.
 
U međuvremenu, mala ali grupa kovertita u porastu traži duhovni spas u Islamu. Ustvari, Crkvena klupa "procjenjuje" da će Meksiko biti dom za 126.000 muslimana do 2030., od 111.000 koliko ih je bilo u 2010.
 
Wiliam Shaefer iz "GlobalPost" je upitao zašto neki Meksikanci napuštaju katoličku crkvu i konvertuju se.
Razlozi su razni kao i populacija. Neki dovode u pitanje katoličku doktrinu i koncept Trojstva – tri boga u jednom, Oca, Sina i Duha svetog – za razliku od Jednog Boga u Islamu. Drugi izražavaju zgražavanje sa trenutnim seks-skandalima i homoseksualizmom koji su zarazili crkvu u proteklom desetljeću. Ipak, drugi kažu da žele bolje da razumiju Islam.
 
Marta Alamila, 23, rođena je i odgojena u katoličkoj porodici. Alamila je uvijek vjerovala u "višu silu" ali, kaže ona, kada je počela dovoditi u pitanje neke crkvene principe, odgovore koji su joj ponuđeni je nisu zadovoljili.

"Nikada u sebi nisam sumnjala u postojanje Boga", rekla je ona nakon jednog džumma namaza u džamiji, "ali je uvijek bilo stvari o kojima bi pitala o mojoj (bivšoj) vjeri koje mi nisu imali smisla. I uvijek bi dobijala odgovore kao, 'pa zato' i 'to je Bog i Bog je takav', i npr. 'zato što je Bog rekao da je tako'."
 
Za Alamilu, koja ima diplomu u industrijskom robotskom inžinjeringu, ovi odgovori su je samo udaljili od crkve u potrazi za boljim odgovorima.
 
Alamila kaže da je njeno viđenje islama bilo da je to terorizam i represija, ali tokom istraživanja Kur'ana i upoznavanja muslimana, ona je otkrila vjerski nauk koji odgovara na pitanja za koje je tražila odgovore.
 
"Shvatila sam da je (Islam) divna vjera. Sve u njoj ima smisla", rekla je Alamila. "U Kur'anu i sunnetu postoji odgovor za baš svako pitanje koje sam ikada imala."
 
Nakon proučavanja Islama oko šest mjeseci, Alamila je i službeno prešla na Islam u ceremoniji izgovaranja šehadeta (svjedočanstva), tokom kojeg se osoba izjasni pred dva muslimanska svjedoka da, "nema božanstva koje zaslužuje da se obožava osim Allaha i da je Muhammed, sallAllahu alejhi ve selem, Njegov Poslanik".
 
"Svaki musliman(ka) kojeg sam upoznala je divna osoba", rekla je Alamila. "Ne nužno zbog toga što su rođene kao takvi, nego zato što ih je vjera učinila takvim".
 
Alamila je prihvatila novu vjeru, ali otkrivanje njene odluke njenoj katoličkoj porodici je druga priča. Njena majka i brat znaju da proučava Islam, ali je rekla da nije spremna da im kaže da je promjenila vjeru.
 
"Želim da im prvo dokažem svojim djelima da sam se promjenila kao osoba", rekla je ona. "Kada im budem kazala da sam prešla na Islam, želim da vide da sam i dalje ista osoba ali da pokušavam da budem bolja".
 
Stojeći sa strane, slušajući Martu Alamila kako opisuje promjenu svoje vjere bila je Lesli Kamarilo.
Kamarilo je također na sličan način izgubila vjeru u katoličku crkvu i muslimanka je već tri godine. Kamarilo kaže da je još dok je bila dijete, dovodila u pitanje crkveni nauk.
 
"Smatrala sam da je crkva licemjerna dok sam bila dijete", rekla je Kamarilo. "Svaki puta kada sam vidjela figure od vatre i plamena, bila sam uplašena i bojala sam se Boga".
 
Ona kaže da se dio licemjerstva može naći u konceptu Trojstva.

"Što se tiče ovog Trojstva. Kako Bog može biti tako veličanstven, da bi želio da bude čovjek i da sam sebe ubije, ali i da dalje bude besmrtan na nebu", upitala je ona retorički. 
 
Kamarilo se nije stidila da otkrije svoju ličnu potragu za vjerom u koju bi vjerovala. Kao i Alamila, ona je odrasla u katoličkoj porodici.
 
"Uvijek sam razmišljala o Bogu", rekla je Kamarilo finim i tihim tonom. "Uvijek sam smatrala da postoji Gospodar ili Bog koji je stvorio sve".

"Probala sam mnoge religije. Hinduizam, budizam, kršćanstvo i mnoge druge", rekla je. "Živjela sam jednim vrlo liberalnim životom… Obećala sam sebi da onda kada nađem vjeru koja će istinski odgovoriti na sva moja pitanja bez sumnje, da ću je prihvatiti."