Zbog potkupljivanja žirija

Organizatori nekada "Pjesme Evrovizije", danas "Eurosonga", odlučili su da promijene pravila kada je reč u ocjenjivanju pjesama tokom takmičenja.

Odluku su donijeli poslije istrage o navodnom potkupljivanju članova žirija, odnosno zbog optužbi da je Azerbejdžan na ovogodišnjem takmičenju navodno pokušao da potkupi sudije iz drugih zemalja.
Kako bi se povećala transparentnost ocjenjivanja i sudijska odgovornost, od sljedeće godine imena sudija iz svake zemlje biće objavljena prije takmičenja. Ocjene pojedinih sudija prvi put će biti objavljene čim se završi takmičenje.
Po dosadašnjim pravilima, identitet sudija, čiji glasovi čine 50% u broju bodova dodjeljenih pojedinoj zemlji, nije bio poznat do završetka finala.
Muzički profesionalci ubuduće će moći da budu sudije samo ako u dvije prethodne godine ni na koji način nisu učestvovali u nacionalnim takmičenjima za Eurosong.
U posljednjih nekoliko nedjelja, više zemalja je objavilo da se povuče sa takmičenja koje će se sljedeće godine održati u Kopenhagenu. Eurosong 2014. će proći bez Hrvatske, Andore, Luksemburga, Monaka, Maroka i Slovačke.