U kompleksu Mehmed pašine džamije, osim džamije grupisani su i turbe, medresa, dershana, biblioteka, u haremu džamije i stari mezari, kao i upravna zgrada vakufskog odbora. Džamija je podignuta 1573. godine. Njeno dvorište sa izvorskom vodom i navedenim objektima predstavlja biser islamskog graditeljstva, vjerski centar i značajnu urbanu cjelinu. Istovremeno je jedan od najljepših spomenika islamske kulture na Balkanu.

Naziva se i Bajrakli džamija (Bajraklija) zbog isticanja bajraka na minaretu prilikom vjerskih blagdana. 
Jedno od glavnih pitanja s proljeća 1878. godine bilo je formiranje albanske lige u cilju radikalne zaštite nacionalnih interesa albanskog naroda. Nacionalna skupština počela je sa radom 10. juna 1878. godine. Svoje zasjedanje Liga je održavala u jednoj od sala - Dershani medrese Mehmed paše, blizu Bajrakli džamije. Medresa je izgrađena u XVI vijeku.
Mehmed pašina medresa je najstarija u Prizrenu i ona je funkcionisala sve do 1947. godine kada je premještena u Prištinu. Zgrade medrese služile su i za internatski smještaj učenika. Dershana je, nakon prestanka rada medrese, korištena za potrebe Islamske vjerske zajednice Prizrena. Neke zgrade medrese pretvorene su u stambene objekte. 
Prilikom proslave stogodišnjice Prizrenske lige cio kompleks medrese je preuređen i pretvoren u Memorijalni kompleks Prizrenske lige.  
Zbog uređenja korita Bistrice i saobraćaja u gradu, Dershana je, 60-ih godina prošlog stoljeća, dislocirana na sadašnju poziciju. Srpske snage su maja 1999. godine porušile objekat Dershane, simbol Prizrenske lige. Nakon rata Dershana je ponovo izgrađena, prostor oko nje preuređen, ograđen sa dvije ulazne kapije a posijane su i male parkovske površine sa očuvanim bistrim potočićem starog jaza Bajraklije. Plato sa polukružnim, stepenastim dijelom predviđen je za svečanosti. Stari kompleks medrese je u potpunosti revitaliziran i muzejski renoviran.
Urbanističko-arhitektonski Mehmed pašin kompleks/kompleks Prizrenske lige u cjelosti čini još jednu kocku u predivnom mozaiku starog jezgra Prizrena. 
Baškim Bajrami