Jedna od najstarijih osnovnih škola u Prizrenu, osnovna škola "Prizrenska liga" (Lidhja e Prizrenit), nekadašnja "Mladen Ugarević", škola je sa najdužom tradicijom na ovim prostorima.

Osim albanske djece nastavu u ovoj školi pohađaju i učenici na bosanskom jeziku, tako da se nastava odvija na dva jezika, albanskom i bosanskom. U školi je oko 600 učenika, od kojih je oko 70 učenika u nastavi na bosanskom jeziku. Posebno raduje međuetnički sklad i međusobno poštovanje kao i uzajamno pomaganje u radu nastavnika Albanaca i Bošnjaka. 
Razgovarali smo sa učenicima šestog razreda na času nastavnika Indulića koji, između ostalog, ističe:
"Nalazimo se, dakle, u šestom razredu čiji je razredni nastavnik Hikmet, a mogu vam reći da su prvi utisci voma dobri u radu sa ovom generacijom, mada ima još vremena da bi se i nastavnici uvjerili u ono što nam oni nude, a sve, naravno, zavisi i od nas samih, u smislu koliko ćemo se mi truditi da ih uputimo na pravi put te da im preneseno svoja znanja kao i kod ranijih generacija. Uspjeh takođe zavisi i od kosovskog društva u obrazovnom sistemu, u smislu koliko će ono pomoći i oko udžbenika i svega onoga što je potrebno za normalan rad jedne obrazovne ustanove kakva je naša i koja je poznata širom Kosova, ali i balkanskih prostora kao jedna od najstarijih i najpopularnijih osnovnih škola. Vjerujem  da ako sve odradimo kako treba, vjerujem da rezultati neće izostati", istakao je nastavnik Indulić, dodavši da u školi imaju četiri odjeljenja, te je prosjek učenika, skroman i kreće se od 14, 15 učenika, sa kojima može da se radi sasvim komotno jer su u pitanju veoma dobri učenici, većina odličnih, a ima i vrlo dobrih i dobrih."
Sa druge strane, učenici su, po njihovim riječima, jedva dočekali novu školsku godinu da bi se vidjeli sa drugarima i drugaricama te proveli ljetni raspust kako su sama poželjela.
Amar Džikezi: "Ja sam učenik šestog razreda i odličan sam učenik. Ljetnji raspust mi je protekao baš fino sa drugarima u ulici, a onda mi je došla tetka iz Austrije te smo svi skupa otišli na more, u Ulcinj, tako da mi je ovo bio najbolji ljetnji raspust do sada. Iako sam bio na raspustu, ja sam pročitao nekoliko knjiga iz lektire koje će mi biti potrebne za novu školsku godinu."
Maida Rami: "Odlična sam učenica, odmorila se dobro, bila sa drugaricama neki dan i na gradski bazen, a pročitala sam i knjigu "Tom Sojer“, koja mi se veoma svidjela."
Šejla Bisljimi: "Provela sam ljetnji raspust kod bake i deke u selu Globočica i mnogo mi je bilo fino, gdje sam upoznala puno novih drugarica te sam poželjela da raspust traje što duže. Našla sam vremena da pročitam i nekoliko knjiga, od kojih bih izdvojila "Guliverova putovanja“ te očekujem da ove godine budem odlična učenica."
Muhamed Rami: "Odmorio sam se dobro i jedva čekao da vidim moje školske drugove, jer sam ih se baš uželio."
Eto tako govore bošnjački učenici pomenute škole kojima želimo još puno dječijih radosti, a još više uspjeha u školskim obavezama.
Potrebno je reći da u ovoj školi postoji i biblioteka u kojoj ima vrlo malo knjiga na bosanskom jeziku te se učenici snalaze kako znaju i umiju. Takođe u školi potoje kabineti i laboratorije gdje se nastava odvija praktično, no važan je optimizan nastavnika i samih učenika koji svojim radom doprinose da rezultati budu što bolji i efikasniji. Ono što izdvaja ovu školu od drugih je činjenica da u njoj postoji i Komitet za dječija prava u kojem zajedno sarađuju albanska i bošnjačka djeca, tj. učenici, a koji promoviše druženje i učešće u pravima učenika u sredinama u kojima žive. Po riječima nastavnika škole Komitet  je osnovan da bi se, prije svega, izašlo u susret potrebama učenika, kao i njihovim problemima, te kako bi svoje vrijeme provodili na što kvalitetniji način, što je, svakako, plus.
Sve u svemu pomenuta škola sa svojim stručnim nastavnim osobljem i učenicima nastavlja tradiciju jedne od najboljih osnovnih škola u regionu Prizrena, pa neka tako ostane i u budućnosti.