Nakon produženog zimskog raspusta zbog velikih hladnoća nastava je počela i u multietničkoj osnovnoj i nižoj srednjoj školi "Motrat Qiriazi" u naselju Kurilo u Prizrenu.

Učiteljica jedinog četvrtog razreda na bosanskom jeziku u ovoj školi Alma Bajrami kaže da su se njeni učenici u školske klupe vratili odmorni ali i sa urađenim domaćim zadacima koji su imali u obavezi tokom raspusta.
"Vidim da su se djeca odmorila te, kako kažu, provela se fino na zimskom odmoru, došla su osvježena te nam  početak drugog dijela školske godine prolazi jako fino. Uželjela su se i svog društva ali i školskog gradiva pa se nadam da ćemo biti još uspješniji, jer se radi o razredu koji spada među najbolje u regionu Prizrena u nastavi na bosanskom jeziku. Jedini problem, prisutan i u drugim školama gdje se nastava izvodi na bosanskom, je nedostatak lektira. Imamo premalo školske lektire na bosanskom te se moramo snalaziti kako znamo i umijemo. Fotokopiramo knjige od starijih generacija ili ako nam neko pošalje iz Bosne i Hercegovine", ističe učiteljica Alma Bajrami.
Ovog zimskog raspusta djeca su imala zadatak pročitati knjigu od Rene Gijoa "Bijela Griva" gdje se učiteljica Alma potrudila da svaki njen učenik dobije kopirani primjerak knjige.
Učenici u nastavi na bosanskom redovno učestvuju u sklopu obilježavanja praznika sa učenicima iz drugih zajednica, albanske i turske, i vrlo su aktivna po tom pitanju.
"U februaru imamo proslavu Dana nezavisnosti Kosova, onda u martu Dan žena, pa obilježavanje Dana škole i slično. Dakle, radi se o školi gdje se vodi računa o multietničkom skladu i međusobnom poštovanju, kako nastavnog osoblja, tako i samih učenika", naglašava učiteljica Bajrami.
Škola "Motrat Qiriazi" nema problema što se grijanja učionica tiče u ovom izrazito hladnom periodu, jer je na vrijeme osigurala dovoljno zalihe drva i za ovakvu zimu.
Učenici tog razreda su veoma zadovoljni radom svoje učiteljice, a kako su se provela na odmoru govore Salem Bajrami i Rejhana Saiti, koji uglas ističu da su zimski raspust proveli kući te da su se igrali sa svojim društvom na snijegu. Takođe ističu da su uradili sve svoje domaće zadatke i pročitali lektiru.
Osnovnu i nižu srednju škola "Motrat Qiriazi" u Prizrenu pohađa preko 2000 učenika, a nastava se izvodi na sva tri jezika koja su zvanična u Prizrenu, albanskom, turskom i bosanskom.