Nova školska 2016/2017. u regionu Prizrena počela je svečano danas u mnogim osnovnim školama pa tako i u multietničkoj osnovnoj školi "Lek Dukagjini" gdje su đacima-prvacima podjeljene početnice tj. ''Slovodar'', udžbenici za najmlađe.

Udžbenike je podjelio zamjenik Ministra za Obrazovanje u Vladi Kosova Usmen Baldži sa saradnicima na oduševljenje mnogih učenika i njihovih roditelja. Učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, a koji su u pratnji roditelja prvi puta ušli u školsku učionicu posjetio je, uz pomenutog Baldžija, i koordinator u nastavi na bosanskom jeziku Almir Saiti pri Direktorijatu obrazovanja u Prizrenu, direktorica škole Jehona Krasniqi, te odbornica u Skupštini Prizrena Luleta Veselaj. Za naš web-portal govori dugogodišnji učitelj u toj školi Nedžip Bajrami, koji između ostalog, ističe:

- Od ove školske godine imamo oko 25 đaka-prvaka raspoređenih u dva odjeljenja što smatramo da je to pozitivan trend povećanja broja učenika u odnosu na ranije godine gdje je taj broj iznosio oko desetak. Što se tiče udžbenika očekujemo svakog trenutka zamjenika ministra za obrazovanje u Vladi Kosova, Usmena Baldžija, da zajedno sa saradnicima i direktoricom škole podjele početnice, odnosno "Slovodare", našim učenicima te da im uz prigodni govor poželi sreću, kako djeci i roditeljima, tako i nama učiteljima u prvom radnom danu kada ćemo imati samo jedan čas radi upoznavanja djece sa školom i školskim obavezama - istakao je on.

Inače, obilazeći mnoge osnovne škole na Kosovu, gospodin Baldži je istakao da je pozitivna vijest da je u Đakovici po prvi puta otvorena nastava na bosanskom jeziku što je jedan historijski momenat za Bošnjake Kosova te takođe istakao "da je u mnogim kosovskim gradovima u prvi razred krenulo oko 350 đaka-prvaka iz bošnjačke zajednice te ovom prilikom sa podjelom početnica, odnosno "Slovodara" poželio sretan početak školske 2016-2017. godine i djeci i njihovim roditeljima. Prvi radni dan u većini osnovnih škola na Kosovu teče bez problema te svim učenicima, učiteljima, nastavnicima i roditeljima iz bilo koje zajednice dolazili želim uspješnu novu školsku godinu", istakao je Baldži. 

Potrebno je istaći da multietničku osnovnu školu "Lek Dukagjini" u Prizrenu pohađa preko 2000 učenika na albanskom i bosanskom jeziku te koja spada među poznatije u gradu.

- U ime Direktorijata za obrazovanje opštine Prizren i u svoje ime, učenicima i njihovim roditeljima kao i nastavnom osoblju osnovnih škola u regionu Prizrena želim sretan početak nove školske 2016/17. godine koja je počela bez ikakvih problema, rekao je Almir Saiti, koordinator u nastavi na bosanskom jeziku.

Vinetu Ganić