Vodič za olakšavanje situacije

Za roditelje čija djeca polaze u prvi razred dosta je težak period, pa bi trebalo nekoliko stvari da znaju kako bi lakše zajedno sa djecom prošli kroz godinu.

Roditelji, ne smete previše da radite i ispunjavate školske obaveze i da umjesto njih radite domaće zadatke. Poželjno je da im nekoliko puta pokažete kako da prema rasporedu časova spakuju knjige i pribor da bi oni to kasnije radili sami, nikako da vi to umjesto njih radite.

Sve to u cilju da se vaše dijete osamostali i stekne radne navike. Vi imate zadatak da u toku njegovog domaćeg budete tu da ga kontrolišete ne da vi to radite umjesto njega. Kada uočite greške pustite njega da više puta provjeri kako bi on sam uočio, ne da mu odmah ukažete na istu.

Stvaranje pozitivnih i radnih navika možemo ostvariti putem plana aktivnosti koji mora da se poštuje.

Dolazak iz škole na vrijeme, onda ide mali odmor, jelo i onda krene da uči i piše domaće zadatke.

Roditelji treba da znaju da đak prvak ne može učiti više od pola sata bez pauze i zato, ako za to vrijeme ne može da završi sve obaveze, neophodno je da napravi pauzu od sat-dva.

Igra je također bitna jer kroz igru sa vršnjacima dijete se socijalizuje, uči pravila ponašanja, a kroz igranje s igračkama oblike, vježba motoriku, razvija kreativnost.

Autor: Bahrija Sijarić