Univerzitet

Bošnjački poslanici u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami i Duda Balje zvanično su zatražili otvaranje ekonomskog fakulteta u okviru univerziteta "Ukshin Hoti" u Prizrenu.

U molbi upućenoj rektoru univerziteta dr Ramë Vataju navodi se da je ministar obrazovanja Arsim Bajrami dao svoju saglasnost te da je kao najbolja solucija za ovu godinu otvaranje ekonomskog smjera.

Također, u molbi stoji da bi pored renomiranog profesora ekonomije dr. Mehmeda Metu, koji je iz Prizrena, za neke predmete bili angažovani gostujući profesori iz Novog Pazara, kao i profesori iz nastave na albanskom jeziku sa ovog Univerziteta.
 
"Otvaranje ovog fakultetskog smjera je od višestrukog značaja za bošnjačku zajednicu prizrenske regije, jer će se naši studenti školovati ovdje, i neće im se odbijati nostrifikacija i priznanje diploma od MONT-a, poput sadašnjih problema kod jednog broja diplomiranih visokoškolaca van Kosova, ili onih koji su diplomirali na Univerzitetu u Sjevernoj Mitrovici", stoji u molbi poslanika.

Na univerzitetu u Prizrenu Bošnjaci trenutno mogu studirati na bosanskom na Edukativnom fakultetu i na Fakultetu kompjuterskih nauka.