Nesprovođenje Kolektivnog ugovora

Bošnjački prosvjetari na Kosovu pridružiće se štrajku u utorak u organizaciji Unije sindikata obrazovanja, nauke i kulture, a u znak nezadovoljstva zbog nesprovođenja Kolektivnog ugovora koji je trebao da počne da se primjenjuje 1. januara 2015. Savjet roditelja protiv ovakvih mjera štrajka.

Prosvjetari iz ovog ugovora zahtjevaju plaćanje toplog obroka u iznosu od 2 eura dnevno, kompenzaciju od 0.5 posto za svaku godinu radnog staža, kompenzaciju od 70 posto nastavnicima za putne karte, i tri prosječne plate za nastavnike u slučaju penzionisanja.
Na osnovu odluke sindikata, u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu u utorak se neće održati prvi čas, ni za one u prvoj smjeni, a ni za one u drugoj. 
Predsjednik sindikata, Rrahman Jašaraj, izjavio je za Radio Kosovo da je primjena Kolektivnog ugovora jedan od glavnih zahtjeva prosvjetnih radnika.
“Ukoliko Vlada ovaj postupak ne shvati ozbiljno, onda ćemo preći na dva časa štrajka. Ukoliko ni to ne bude imalo uticaja, 30. januara ćemo održati cjelodnevni štrajk”, kazao je Jašaraj, dodajući da ukoliko ni tada ne bude bilo promjena, za februar je predviđen generalni štrajk. 
Jašaraj je dodao da je o ovome obaviješteno Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo rada. Zbog vremenskih neprilika, Upravni odbor je odlučio da će učenici biti u učionicama, a da će se dežurni nastavnici brinuti o disciplini i redu. 
Ovome će se pridružiti i prosvjetari iz nastave na bosanskom jeziku širom Kosova. 
Nastavnik OŠ “Lek Dukadjini” u Prizrenu, Arif Haliti, ujedno i predsjednik udruženja prosvjetnih radnika “Duh”, u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da apsolutno podržava sve mjere i aktivnosti koje preduzima Sindikat obrazovanja.
“Što se nas Bošnjaka tiče, apsolutno i mi podržavamo zahtjeve sindikata. Mi smo intengrisani u sindikalne organizacije i ne vidim razlog zašto ih ne bismo podržali. Mislim da su zahtjevi legitimni, legalni i krajnje skromni. Ne vidim ni jedan razlog zašto Vlada Kosova ne bi ispunila sve četiri tačke koje je predložio naš sindikat. Sve je to u skladu sa ekonomskom situacijom i standardom. Zahtjevi ni na jedan način ne bi ugrozili budžet”, kazao je on. 
Učiteljica osnovne škole “Bedri Djina” u Mitrovici, Zuhra Kani, navodi da će i njene kolege isto postupiti. 
“Mi se solidarišemo sa njima jer mi smo manjina, a oni su većina, i normalno da se slažemo sa većinom. Normalna je stvar da se i mi solidarišemo”, kaže učiteljica Kani.
Takođe i Alen Šukurica, nastavnik OŠ “7.Septembar” u Vitomirici, pojašnjavajući zahtijeve sindikata kaže da će se svakako pridružiti svima koji traže primjenu Kolektivnog ugovora.
“Situacija je ozbiljna i da, nećemo odustati. Pridružićemo se svima koji traže ispunjavanje zahtijeva iz Kolektivnog ugovora i prava prosvjetnih radnika”, izjavio je nastavnik Šukurica za Radio Kosovo 2. 
U međuvremenu, Savjet roditelja na Kosovu izrazio je nezadovoljstvo zbog ovakvih mjera, navodeći da se trebaju izabrati druge metode štrajka, a ne da đaci zbog toga gube nastavu.