Na bosanskom jeziku

Zbog problema nostrifikacije diploma, koji još uvijek nije riješen, na Fakultetu biznisa u Peći u nastavi na bosanskom se suočavaju sa velikim poteškoćama oko formiranja nastavnog kadra.

Na Fakultetu biznisa u Peći, pored nastave na osnovnim studijama, gdje su predavanja počela sa malim zakašnjenjen, od prije par dana počela su predavanja i na Master studijama. Zbog nemogućnosti da predaju profesori koji su ranijih godina držali nastavu, zbog problema nostrifikacije diloma, na Fakultetu biznisa, kako bi popunili nastavni kadar, angažovano je nekoliko profesora iz nastave na albanskom jeziku, među kojima ima profesora koji nedovoljno poznaju bosanski jezik.
  
Profesor dr Husko Bibuljica, kaže da se za sada predavanja održavaju redovno, ali da i dalje postoji problem nastavnog kadra, jer je teško naći profesore koji mogu da predaju na fakultetu.
"Kad je u pitanju nastava na bosanskom jeziku mogu vam reći da kadrovska problematika nije na zavidnom nivou, imajući u obzir problem nostrifikacije diploma na Kosovu, i da je problem i dalje prisutan. Zbog nepriznavanja diploma pojedini naši profesori predavači su spriječeni da predaju ovdje na Fakultetu biznisa”, kaže Bibuljica i dodaje da su iz tog razloga bili prinuđeni da angažuju profesore samo sa državnih fakulteta iz BiH i drugih zemalja iz regiona.
Bibuljica međutim ističe da je zbog viznog režima gotovo nemoguće angažovati profesore iz Bosne i Hercegovine.
"To zaista dosta teško ide iz razloga što profesorima iz BiH je potrebna viza i ostali papiri prijavljivanja, dakle velika administracija. Do sada smo uspjeli da jednog profesora angažujemo iz Tuzle koji predaje matematiku na prvoj godini. Od ostalih profesora iz regiona angažovani smo samo još dr Halida Kurtovića iz BiH i dr Sefera Međedovića iz Crne Gore. Imamo potrebe za angažovanje još profesora, posebno sada za master studije. Ja se nadam da će se vrlo brzo riješiti problem nostrifikacije diploma, i da će postojeći kadar kojeg ipak na nekom nivou imamo ovdje na Kosovu moći da predaje. Ti naši ljudi su doktorirali u zemljama u regionu tako da nisu mogli da izvrše nostrifikaciju diploma i na taj način budu angažovani u nastavnom procesu".
Predavanja na master studije na Fakultetu biznisa su počela prije desetak dana. Primljeno je 40 studenata i za prvi semestar je obezbjeđen nastavni kadar.
“Imamo kadar za prvi semestar, a nadam se da ćemo za drugi semestar obezbjediti još nekog profesora iz regiona”, rekao je Bibuljica.
Suada Hajdarpašić, koja predaje na ovom faklutetu je rekla da se za sada predavanja održavaju redovno i da su studenti veoma zainteresovani.
"Od samog početka naši novi studenti su pokazali veliko interesovanje, što na neki način obezbjeđuje veći uspjeh u daljoj budućnosti”, ističe profesorica Suada.
I studenti prve godine na smjeru Administracija biznisa ističu da su za sada zadovoljni predavanjima.
Agović Amina: Dobro je, zadovoljni smo, uči se. Malo mi je problem što putujem, jer sam iz Rožaja, a drugih problema nema.
Enes Feti: I ja dolazim iz Rožaja. Prva sam godina i do sada sam zadovoljan. Profesori su dobri kao i predavanja.
Amra Bibuljica: Profesori su dobri, stičemo znanja. Za sada je dobro, prezadovoljna sam.