Nove mogućnosti za bošnjačke studente

Na svim univerzitetima na Kosovu počela je nova akademska 2014/2015. godina. Bošnjaci su se i ove akademske godine mogli upisati na dva javna Univerziteta na kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku, na Univerzitetu “Haxhi Zeka” u Peći i na Univerzitetu “Ukshin Hoti” u Prizrenu.

Na Univerzitetu “Hadxh Zeka” u Peći nastava na bosanskom jeziku izvodi se na dva fakulteta, Fakultetu za biznis i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.
Na Fakultetu za Boznis, smjer administriranje u biznisu, ove akademske godine tokom dva prijemna roka primljen je 61 novi student od ukupno 120 mjesta za koliko je bio otvoren konkurs.
Zbog malog broj upisanih studenata, postoji mogućnost da bude otvoren i treći upisni rok, kazao je u izjavi za Radio Kosovo 2, programa na bosanskom jeziku, prof.dr Emruš Azizović, inače šef odjeljenja  nastave na bosanskom jeziku na Fakultetu biznisa.
“Na Univerzitetu “Haxhi Zeka”, tačnije na Fakultetu za biznis nastava je počela. Na dva upisna roka na ovom fakultetu upisan je ukupno 61 student. Najvjerovatnije će biti i treći upisni rok, tako da apelujem na sve zaitneresovane kandidate da ako treći rok bude odobren, da apliciraju i upišu smjer administriranje u biznisu”, kaže prof. Azizović.
On ističe da i pored toga što su predavanja počela, postoje određeni problemi kada je u pitanju kadar.
“Imamo određenih problema sa kadrom, odnosno sa pofesorima koji nisu redovno angažovani. Raspisan je interni konkurs, profesori su aplicirali i ovih dana očekujemo rezultate tog konkursa, da popunimo upražnjena mjesta”, kaže Azizović.
I na Univerzitetu “Ukshin Hoti” u Prizrenu počela je nova akademska godina. Kada je riječ o nastavi na bosanskom jeziku na ovom Univerzitetu studira oko 300 bošnjačkih studenata. Na Edukativnom fakultetu upisano je 35 novih  studenata. Od ove akademske godine nastava na bosanskom jeziku izvodi se i na Fakultetu komjuterskih nauka, a na kom je tokom dva prijemna roka upisano 55 studenata", izjavio je u razgovoru za program na bosanskom jeziku dr. Sadik Idrizi, profesor i koordinator u nastavi na bosanskom jeziku.
“U pitanju je smjer informacione tehnologije i telekomunikacija. Na tom fakultetu je u dva roka primljeno 55 studenta, van spiska je ostalo preko 40 studenata.Predali smo zahtjev da se poveća broj, vidjećemo kakva će biti odluka Senata po tom pitanju”, kaže prof. Idrizi.
Ono što on ističe kao problem je to što se zbog problema oko nostrifikacija diploma ne mogu otvoriti master studije na bosanskom jeziku.
“Što se tiče master studija mi još nismo počeli, zato što imamo problema oko nostrifikacija diploma. Gotovo da nema profesora u nastavi na bosanskom jeziku koji je u stalnom radnom odnosu. Konkurs je bio raspisan za deset profesora ali niko nije primljen zato što ni jedan od profesora nije imao nostrifikovanu diplomu, jer je većima profesora master i doktorske studije završila u Srbiji, a taj proceš oko nostrifikacija diploma  je u blokadi”, zaključuje Izdrizi.
A bošnjački studenti su se, osim na javnim univerzitetima na kojima postoji nastava na bosanskom jeziku, mogli upisati i na nekim od privatnih univerziteta na Kosovu a koji su otvorili i katedru na bosanskom jeziku. Jedan među njima je i Univerzitet AAB u Kosovom Polju, koji od ove akademske godine počinje i sa nastavom na bosanskom jeziku na Pravnom fakultetu. U ovoj akademskoj godini u nastavi na bosanskom upisano je 15 studenata, potvrdio je za  program na bosanskom jeziku, prorektor za međunarodnu suradnju, Xhevat Rexhaj. Studenti će predavanja moći pratiti od 20. oktobra.
“Pošto je prva godina i pošto nismo imali dovoljno vremena za pripremu mi smo smanjili prag i počeli smo sa 15 studenata, što je za početak dovoljno. Takođe, na Fakultetu žurnalistike imamo program na bosansko-srpskom jeziku, I na tom fakultetu takođe počinjemo sa predavanjima od 20. oktobra”
Na pitanje, šta ih je podstaklo da otvore katedru na bosanskom jeziku, Redžaj ištiče da ih je podstakla činjenica da se zajednicama na Kosovu ne nudi diviljno programa za visoko obrazovanje.
“Svi oni koji ne žele da postanu ekonomisti ili učitelji, školovanje nastavljaju ili u Turksoj, Sarajevu i ostalim zemljama u okruženju i onda se teško vraćaju. Zato smo odlučili da doprinesemo u intengrisanju zajednica na Kosovu preko novih programa... Pored toga želimo da ponudimo nešto novo i drugačije”, ističe Rexhaj.
S obzirom da ovaj Univerzitet ima višegodišnju suradnju sa sarajevskim univerzitetom većih problema oko formiranja kadra nije bilo. Ali, najveći problem za dolazak profesora iz Sarajeva predstavljaju vize neophodne za ulazak na Kosovo.
Profesor Rexhaj je istakao i da  ovaj Univerzitet za studente iz manjinskih zajednica ima i program stipendiranja tako što se tim studentima omogućava plaćanje samo 50 posto od ukupne cijene za jednu akademsku godinu.