Prijedlog preporuke javnim univerzitetima

Na redovnoj sjednici Konsultativnog vijeća za zajednice 03.07.2014. godine usvojena je preporuka na zahtjev člana iz bošnjacke zajednice Mejdina Salijija predsjedavajućeg radne grupe za obrazovanje o upisu studenata iz nevećinske zajednice na javnim univerzitetima u prvoj godini studija, akademske 2014/2015. godine, gdje se nastava izvodi na albanskom jeziku i to Univerzitet "Hasan Prishtina" u Prištini, Univerzitet "Ukshin Hoti" u Prizrenu i Univerzitet "Haxhi Zeka" u Peći.

U preporuci koja je prosljeđena svim javnim univerzitetima stoji da se poveća-udvostruči broj kvota koje su predviđene za upis studenata pripadnika nevećinskih zajednica za akademsku godinu 2014/2015, u odnosu na prethodnu godinu, jer ove godine broj učenika koji su završili matusrki ispit je udvostrućen.
U preporuci se isto tako traži da prijemni ispiti za studente iz nevećinske zajednice budu na oba službena jezika kako bi kandidati nevećinskih zajednica imali podjednaku mogućnost sa ostalima, te da se ne dozvoli zloupotreba kvota određena za pripadnike nevećinske zajednice, zahtjeva se da se otvore novi programi na jezicima nevećineksih zajednica na javnim univerzitetima u Prizrenu i Peći.