Rezultat testa mature

Na osnovu rezultata nacionalnog testa Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju, ovogodišnji rezultat testa na nivou Kosova je 61.4%, dok u nastavi na bosanskom jeziku 66.3%.

Nastava na bosanskom jeziku na Kosovu postigla je napredak, na osnovu rezultata nacionalnog testa od 23. maja, kojeg polažu učenici devetog razreda.
Na osnovu rezultata nacionalnog testa Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju, ovogodišnji rezultat testa na nivou Kosova je 61.4%, dok u nastavi na bosanskom jeziku 66.3%.
“Možemo reći da smo zadovoljni rezultatima testa dostignuća. U nastavi na bosanskom jeziku je postignut napredak, a on iznozi 66.3%. Smatram da su učenici ispunili kriterijume za upis u srednju školu”, kazao je za Radio Kosovo 2, Mustafa Kadriu, rukovodilac divizije za standard i vrijednovanje pri MONT-u. 
Podaci po opštinama još nisu objavljeni.
Nacionalni test učenicima devetih razreda pomaže da se lakše orijentišu za daljnje školovanje, odnosno da se uradi klasifikacija profesija na osnovu broja sakupljenih bodova.
Kada je riječ o Mitrovici, učenici devetog razreda u nastavi na bosanskom jeziku pokazali su zadovoljavajući rezultat sa prosječnom ocjenom 4,25%.
Razredni starješina 9. razreda Jasmina Kuršumlija pozitivno ocjenjuje rezultate testa.
“Mogu reći da smo zadovoljni rezultatima s obzirom da ova generacija broji samo pet učenika i s obzirom pod kojim uslovima radimo. Posebno bih izdvojila Ildu Krama, koja je pokazala izvanredno znanje iz svih predmeta i od nje nisam ni očekivala neki drugi rezultat”, kazala je Kuršumlija.
I učenici izražavaju zadovoljstvo rezultatima testa I naglašavaju da će i u daljem školovanju nastaviti da pružaju dobre rezultate.
“ Rezultati su dosta dobri, svi smo imali više od 60 poena i mogu reći da smo zadovoljni”, kazao je Vedat Apuk.
“Nisam imala tremu tokom testa, koncetrisala sam se na zadatke. Najbolji rezultat sam postigla iz predmeta bosanski jezik, matamatika i historija”, kazala je Ilda Krama koja je osvojila najveći broj poena, ukupno 75.
U Mitrovici jedina dalja opcija za njih upis u gimnaziju, na prirodno-matematičkom smjeru.