Univerzitet u Prizrenu

Iz godine u godinu poboljšavaju se uslovi za studente Univerziteta u Prizrenu. Od 1. oktobra neće više svi fakulteti biti smješteni u jednoj zgradi, dakle istoj onoj gdje su do prije dvije godine bili smješteni samo studenti edukativnog fakuleta, pa je bilo velikih problema za predavanja i održavanje ispita i ostalih aktivnosti, jer je na šest fakulteta upisano još blizu dvije hiljade novih brucoša.

"Ove godine UPZ startuje sa novom zgradom. Ministarstvo za obarzovanje nauku i tehnologiju je iz svog budžeta renoviralo zgradu u kojoj se do prije dvije godine odvijala nastava srednje ekonomske škole. U toj zgradi su sada uslovi dobri, sve sale za održavanje nastave su sa projektorima, imaju klima uređaje, zavjese... Jednom riječju - uslovi su optimalni za  nastavu", kaže Adem Salauka, generalni sekretar ovog univerziteta i dodaje.
"Tika, Turska državna organiziacija, ove godine je renovirala bivšu salu za fizičko vaspitanje ekonomske škole, i izgradila veliki amfiteatar koji će nam mnogo pomoći što se prostora za predavanja i ostalih aktivnosti tiče. I prostor gdje je bio bife prilagođen je za našu administraciju koja trenutno radi u dosta neadekvatnim uslovima."
Salauka najavljuje i početak izgradnje nove zgrade, dakle dijela koji je premijer Thaçi najavio kao kampus univerzitet, a koji će se prostirati na više hektara ovog dijela Prizrena.
"U fazi smo završnih procedura oko tendera za izgardnju novog objekta i on će se graditi iz sopstvenih sredstava UPZ. Dakle, iako imamo izuzetno mali budžet, ali smogli smo snage, i ovih dana će se postaviti kamen temeljac za novu zgradu, koja će naredne akademske godine primiti studente i tako nam dodatno umanjiti probleme oko prostora za naše studente i omogućiti još bolje uslove za studiranje." 
I na planu akademskog stava, dakle profesora, urađeno je dosta kako bi na ovaj univerzitet radili oni koji i treba da rade, a ne, kao što je bilo na početku, i neki nestručni ljudi i bez završenih magistarskih ili doktorskih studija.
"Ove godine u pripremi smo konkursa za prijem većeg broja profesora. UPZ je prošle godine angažovao 47 profesora doktora, a samo godinu dana ranije startovalo se samo sa njih 6-7. Nastojimo i cilj nam je da ovog 1. oktobra startujemo sa mnogo većim brojem profesora doktora nauka, i što većim brojem redovnih profesora", zaključuje Salauka.