Problem neiskoriščenosti rezervisanih mjesta za nealbanske i nesrpske zajednice na javnim univerzitetima Kosova bila je tema sastanka kojeg su organizovali članovi studentske organizacije "Student house" i članovi Konsultativnog vijeća u Kabinetu predsjednice Atifete Jahjaga održanog u Prizrenu.


Podsjetivši da je otvoren konkurs na Univerzitetu u Prištini  Bashkim Kurti, član Vijeća iz redova zajednice Egipćana, kazao je da sve manjinske zajednice ove godine imaju 294 obezbjeđena mjesta. Od toga 120 za Rome, Aškalije i Egipćane (svi po 40), 101 mjesto za Bošnjake i 73 za Turke. On je, međutim, upozorio da se,  ako ova brojka nije dovoljna, jer je konkurs otvoren za 9221 studenta, zloupotrebljava na štetu manjiinskih zajednica. Naveo je slučaj studenta iz zajednice Egipćana koji je "prošle godine upisan, dobio indeks, a kada je oktobra došao na medicinski fakultet, kada su počela predavanja, rečeno mu je da nije primljen".

Bajram Berisha, prorektor Univerziteta u Prištini za nastavu i naučna pitanja, kazao je na početku da razumije probleme manjinskih zajednica jer je on, kako je istakao, u svoje vrijeme studirao u Sloveniji, dakle, na nematernjem jeziku.  On je govorio o kvotama za upis Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija i Egipćana na javni univerzitet u Prištini koje, kako je naglasio, za posljednje tri godine od kada je on na toj poziciji, nisu ispunjene a "Rektorat je spreman i da poveća broj ako za to nude potrebe".

"Trenutno na univerzitetu imamo 630 studenta nevećinske zajednice. Od toga 60 odsto su djevojke. Sa 353 studenata najbrojniji su Bošnjaci, 255 su Turci a 22 su iz redova Roma, Aškalija i Egipćana", kazao je Berisha, a upitan da li ima rezervisana mjesta na postdiplomskim studijama, on je kazao da "za to nisu predviđena rezervsiana mjesta", jer se pretpostavlja.

Mustafa Balje je iznio slučaj kada se raspiše konkurs za dodjelu stipendija za manjinske zajednice i kada oni to ne dobiju:



Sadik Idrizi je istakako da se treba apelovati i promovisati upis studenata na fakultete.



O rezervisanim mjestima govorila je i Duda Balje, poslanica Parlamenta Kosova iz redova bošnjačke koalicije VAKAT.



Svoje iskustvo sa upisa prošle godine na Fakultetu političkih nauka u Prištini iznio je Haris Alija.



Enesa Kadić radi u Minisatrstvu za obrazovanje, nauku i tehnologiju.



Predstavnik "Student hausa" Mersit Terzeni je govorio o rezultatima njihovog istraživanja na ovu temu.