U ponedjeljak se završava upis polumaturanata u više srednje škole prizrenske opštine u nastavi na albasnkom, bosanskom i turskom jeziku. Ministarstvo za obarzovanje nauku i tehnologiju po prvi put je raspisalo konkurs na svojoj web stranici i po riječima Nexhada Çoçaja, direktora opštinskog direktorijata za obrazovanje oni su konkurs samo proslijedili direktorima srednjih škola.

"U srednjim školama pravo na upis imaju svi polumaturanti do 17 godina, kažem 17 jer smo proteklih godina imali učenike koji  zbog toga nisu  imali pravo na upis. To je sada promenjeno u njihovu korist. Svaki polumaturant koji je uspješno završio test dostignuća ima pravo da konkuriše u svim školama. Treba da dostavi prijavu, koju dobija u školi, zatim original svjedočanstvo o završenim razredima niže srednje škole,  izvod rođenih i naravno broj bodova koje je dobio na testu dostignuća”.

Govoreći o uslovima za upis u željenim školama Çoçaj kaže da se moraju poštovati propisani kriterijumi od strane pomenutog minisatrstva.

"Uspjeh iz škole, odnosno obaveznog školovanja od šestog do devetog razreda, povlači za sobom samo 25 bodova, ocjene iz prioritetnih predmeta 15 dok uspjeh sa testa 60 bodova. Kada kažem 60 bodova mislim na slijedeće. Ukoliko jedan polumaturant na testu dostignuća, koji je ukupno imao 100 pitanja, dobije maksimalnih 60 bodova ima priopritet da upiše koju god želi školu i obrnuto. Direktori šest srednjih škola u Prizrenu dobili su striktna uputstva  da poštuju ova pravila”.

"U prvom roku neće se upisati nijedan učenik bez kriterijuma jer se oni moraju ispoštovati. Mi smo iz direktorijata za obrazovanje odlučni da se to ispoštuje. U jedan razred će biti upisano najvise 32 učenika kako bi sve srednje škole imale dovoiljan broj učenika“.

Poučen dosadašnjim iskustvom, Çoçaj potencira da će prednost upisa imati polumaturanti iz prizrenske opštine. Tek onda oni koji dolaze iz drugih opština, ako bude mjesta, što do sada često nije bio slučaj.

"Želim da kazem jasno svim građanima da je opština Prizren zainteresovana da najpre upiše učenike sa svoje teritorije na onim smjerovima, profilima i postojecim školama. Primićemo možda i veći broj i iz drugih opština, ali ako do toga ne dođe neka oproste jer mi prvo moramo upisati učenike naše opštine“, poručuje na kraju director Çoçaj.

Ove godine test dostignuća je polagalo oko 1200 učenika koji su završili deveti razred u sve tri nastave. Prema zvaničnim rezultatima – sa 67 odsto položenih najbolji su bili ucenici iz nastave na turskom, zatim bosanskom  63,5 i  albanskom sa 56 procenata.