Udovoljeno je zahtjevu bošnjačkih studenata sa Kosova koji će ove godine bez diploma o svršenoj srednjoj školi moći da konkurišu za jedno od mjesta na fakultetima u nadlježnosti Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo i Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je izjavio zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, kome je nakon nedavno poslatog dopisa ministru Fahrudinu Oručeviću i rektoru prof. dr. Faruku Čaklovici, udovoljeno da zbog produžetka nastavnog procesa na Kosovu, svršeni bošnjački srednjoškolci sa Kosova, mogu sjedočanstvima i dokazom o položenoj maturi da se prijave na konkurs na jednom od fakulteta na području Kantona Sarajeva.

U obrazloženju zahtjeva Ministarstva obrazovanja, nauke i umjetnosti, među ostalim, se ističe da je nastavni proces na Kosovu produžen zbog nevremena tokom februara, ali i zbog rezultata sa testa mature koji će biti objavljen 30. juna ove godine.

Zamjenik ministra obrazovanja Baldži, tim povodom je naglasio da su još jednom Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo i Univerzitet u Sarajevo, pokazali spremnost da pomognu nastavnom procesu Bošnjaka.

"Uzimajući u obzir potrebe bošnjačkih srednjoškolaca sa Kosova i njihove želje da nastave svoje školovanje na fakultetima u BiH i okolnosti pod kojima se ove godine izvodila nastava na Kosovu, obrazovne institucije Kantona Sarajevo i sam Univerzitet u Sarajevu, pokazali su veliko razumijevanje. Ovo je još jedan dokaz naše dobre suradnje, bez obzira na specifičnost odnosa Kosova i BiH", naglasio je Baldži.