Upis đaka prvaka počeo je 17. maja i trajaće do 17. juna ove godine. Opštinski direktorijati i Ministarstvo obrazovanja, kako ističu zvaničnici, uspješno su okončali organizaciju upisa i nadaju se da će sve proteći u najboljem redu.

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, čestitajući roditeljima i učenicima upis u prvi razred, izrazio je očekivanja da će broj upisanih u nastavi na bosanskom biti zadovoljavajući.

"Prema posljednjim izvještajima sa terena mogu da kažem da upis đaka prvaka protiče prema bez problema. Takva je i situacija i sa upisom u nastavi na jezicima nevećinskih zajednica, pa i u nastavi na bosanskom jeziku. Nakon 14 školskih godina, želio bih da bošnjačka zajednica iskoristi svoje zakonsko pravo te da roditelji svoju djecu upisuju na svom maternjem, bosanskom jeziku. Bez obzira na neke poteškoće, mogu da kažem da je obrazovanje na bosanskom postalo važan segment sveukupnog obrazovanja na Kosovu te da Bošnjaci imaju svoju jasnu perspektivu. Obrazovni proces i sam upis naših učenika u svojstvu je jačanja nacionalne svijesti Bošnjaka Kosova i jedan ja od najboljih načina za njihovu što bržu i efikasniju integraciju u kosovsko društvo, most saradnje Kosova sa BiH i drugim državama u regionu", naglasio je Baldži i dodao da je organiziranje nastave na bosanskom jeziku na svim nivoima obrazovanja, veliki plus za imidž mlade kosovske države.

"Nakon Federacije BiH još samo na Kosovu postoji nastava na bosanskom jeziku na svim nivoima", dodao je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.

Podsjećanja radi, obrazovanje na bosanskom jeziku prvi put u historiji uvedeno je na Kosovu prije 13 godina, tačnije krajem 1999. godine. U predškolskim, osnovnim i srednjim školama u nastavi na bosanskom i na fakultetima učestvuje oko 9000 učenika i studenata i to svoje zakonsko pravo realiziraju u opšinama Prizren, Dragaš, Peć, Istok, Priština, Dečane i Mitrovica. Predškolskim obrazovanjem je obuhvaćeno oko 2500 mališana, srednjim i visokim oko 6000, od čega najviše učenika ima u općinama Prizren oko 3200, Peć sa oko 800 učenika.

Na Kosovu nastavu na bosanskome jeziku pohađa u predškolskim ustanovama više od 2000 djece, u osnovnim školama preko 3400, dok u srednjim oko 1300 učenika. Na fakultetima: Edukativni fakultet u Prizrenu - oko 250 studenata i Fakultet za primjenjene znanosti u Peći - 400 studenata.

M. Balje