Problem finansiranja škola u prizrenskoj opštini gdje se nastava izvodi na bosanskom, treba rješavati preko opštinskog budžeta. Ovo je izjavio zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, nakon sastanka direktora župskih škola sa prvim čovjekom opštinskog obrazovanja u Prizrenu.

Nakon nedavnog sastanka upriličenog od strane Nexhata Qoqaja, na kojem su direktori župskih škola gdje se izvodi nastava na bosanskom te bošnjački zastupnici iznjeli svoju zabrinutost u povodu daljeg finansiranja osnovnih škola, oglasio se i zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.

On je istakao da je o ovom problemu saznao putem medija, naglašavajući da ga treba rješavati preko opštinskih institucija u Prizrenu.

"Finansiranje preduniverzitetskog obrazovanja je u nadlježnosti opština i sredstva se udjeljuju na osnovu državne formule i kriterija predviđenih zakonom. Navodi direktorijata opštine Prizren da je budžet smanjen za pola miliona eura treba preispitati u MONT-u te da u narednom periodu, prilikom rebalansa budžeta, treba ispraviti eventualne greške i pomoći direktorijatu kako bi se rješio ovaj problem”, dodaje Baldži.

Obaveza je opštinskih vlasti u Prizrenu, kako ističe zamjenik ministra Usmen Baldži, da budžet za škole gdje se izvodi nastava na manjinskim jezicima, zbog manjeg broja učenika, geografskog položaja škole i drugih razloga, mora biti dopunjen sredstvima iz opšteg granta Vlade Kosova namjenjen opštini Prizren ili iz sopstvenih prihoda opštine.
Povodom ovog problema, najavljeno je da će uskoro biti održan sastanak komisije, koju sačinjavaju Nexhat Qoqaj, Duda Balje, Emilija Redžepi, Esad Kurejšepi i Nedžmija Zećirović, sa najvišim predstavnicima ministrastva obrazovanja u Prištini.

Izvor: RTK