Budžeti matičnih škola u Prizrenu, posebno onih u Župi, gdje se u nastava izvodi na bosanskom jeziku, ne mogu da pokriju ni njihove minimalne potrebe. Tim povodom je u prostorijama opštinskog obrazovanja održan sastanakna kojem su direktori osnovnih škola iz Župe zatražili hitno rješenje ovih problema.

Ukoliko se ne ispoštuje Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, naročito dio koji reguliše finansiranje škola gdje se izvodi nastava za manjinske zajednice, u ovom slučaju za bošnjačku, može doći do njihovog skorog gašenja.Ovo je konstatacija direktora šest bošnjačkih osnovnih škola iz Župe iznjeta nasastanku sazvanog od strane Nexhata Qoqaja, direktora opštinskog obrazovanja u Prizrenu, uz prisustvo Dude Balje, Emilije Redžepi i Hamze Balje, bošnjačkih zastupnika u Skupštini Kosova.

Direktor obrazovanja Nexhat Qoqaj, uzimajući u obzir trenutnu tešku finansijsku situaciju, gdje je ovogodišnji budžet smanjen za oko 500.000 eura, prisutnima je kazao da je uz saglasnost gradonačelnika opštine, MONT-u i Ministarstvu finansija upućeno čak šest zahtjeva a da na nijedan nije odgovoreno.

Qoqaj je od političkih predstavnika Bošnjaka zatražio podršku, insistirajući da se ovaj problem iznese na jednoj od sljedećih sjednica u Skupštini Kosova, dok su zastupnici iz bošnjačke zajednice izrazili spremnost da ovaj problem rješe preko zakonodavne i izvršne vlasti, naglašavajući da će od skupštinske komisije za budžet zatražiti donošenje novog administrativnog uputstva koje će ispoštovati finansijske zahtjeve nastavama na manjinskim jezicima u prizrenskoj opštini.

Nakon formiranja petočlane komisije sastavljene od dva direktora, dva zastupnika i direktora opštinskog obrazovanja koja će predati novi zahtjev institucijama,iznjet je stav da norma od 14.2 učenika za jednu platu nastavnika, mora biti umanjena za manjine te da u budžetu škola moraju se uzeti i podaci o broju odjeljenja, kvadratura, geografske prilike škola gdje se izvodi nastava na bosanskom i druge specifičnosti.

Od 54 matičnih osnovnih i srednjih škola koliko djeluje u prizrenskoj opštini, u 16 se izvodi nastava na bosanskom, dok od ukupno 39.000, ovu nastavu pohađa oko 3.400 učenika.

Mustafa Balje, RTK