Čelnici Vlade Kosova i Albanije donijeli su odluku da od 1. septembra ove godine svi albanski đaci uče po jedinstvenom bukvaru, kako Albanci kažu Abetare.

Svečana promocija biće  8. maja u Prizrenu, tačnije u krugu kompleksa Prizrenske lige, dakle na mjestu gdje su udareni temelji državnosti. Ovo je potvrdio direktor opštinskog direktorijata za obarzovanje u Prizrenu Nexhat Qoqaj koji je okupio direktore svih škola kako bi razgovarali o aktivnosti tokom ovog dana.
 
“Za nas, znači za učenike koji uče na albanskom jeziku, biće svenacionalni praznik jer ćemo unificirati bukvar u okviru stogodišnjice nezavisnosti Albanije. Do danas su svoje prisustvo potvrdili premijer Albanije Sali Berisha sa svim ministrima kao i premijer Kosova sa ministrom za obrazovanje, nauku i tehnologiju. Sa njima će biti i predsatvnici Albanaca iz oblasti obrazovanja iz Crne Gore, Makedonije i Preševske doline, ali ne državni zvaničnici ovih zemalja", kazao je Qoqaj. 
 
Po njegovim riječima, u utorak 8. maja, biće izmjena u radu svih škola u opštini.
 
“Nastava u gradskim školama održaće se do 10 sati. Ostale škole treba da rade i ne prekidaju vaspitno- obrazovni process jer nije postignut dogovor na nivou dvije države. Mislimo da će od naredne godine ovaj dan prerasti u svenacionalni i praznik bukvara. Ovaj praznik će od naredne godine biti uvršten u dane Evrope, pošto se on slavi 9. maja, a dan bukvara dan ranije”,  pojasnio je direktor Qoqaj.