Tri događaja obilježila su jučerašnji dan na Univerzitetu u Prizrenu. Potpisan je novi ugovor o saradnji, promovisan je kabinet informatike a nastavljeno je prikupljanje potpisa za imenovanje ove visokoškolske ustanove u “Uksin Hoti “.

Grupa studenata pravnog fakulteta Univerziteta u Prizrenu pokrenula je inicijativu da ova visokoškolska ustanova koja je sa radom počela prije dvije godine nosi ime Uksina Hotija, poznatog aktiviste za prava Albanaca na Kosovu u bivšoj Jugoslaviji.
 
Avdyl Suka, jedan od organizatora izjavio je da su samo tokom jučeršnjeg dana prikupili oko 500 potpisa studenata, izrazivši nadu da će ta brojka narednih dana biti znatno veća i da će im se pridružiti i profesori i ostali zaposleni na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
 
Profesor dr. Mazllum Baraliu, rektor ovog univerziteta, kako prenose lokalni mediji, naglasio je da on nema ništa protiv, ali podsjetio je pošto su ovu viskoskolšku ustanovu formirale državne institucije - normalno je da se ispoštuje procedura i ova inicijativa proslijedi nadlježnim državnim organima, počevši od Ministartva za obrazovanje, nauke i tehnologije.
 
Rektor Baraliu je jučer potpisaso i spoarzum o saradnji sa kolegom Mahirom Alkanom sa univerziteta Balikesiri u Turskoj,  sporazum o saradnji na planu razmjene studenata, predavača i edukacije prosvjetnog kadra.
 
“Mogućnosti Univerziteta Balikeseri će biti dostupne Univerzitetu u Prizrenu i ako naš univerzitet nije nepoznanica pošto naši profesori ovdje već imaju  predavanja. Sa druge strane i studenti sa Kosova studiraju na našem uiniverzitetu. Ovaj sporazum međutim  proširiće aspekte saradnje na još veći nivo od obostranog interesa”, kazao je rektor Alkan.
 
Prvi čovjek prizrenskog univerziteta najavio je nove spoarzume sa još nekoliko svjetskih visokoškolskih ustanova, što je po njegovim riječima, znak brzog uključenja u svjetske naučne tokove prizrenskog univerziteta.
 
„Sa više zemalja treba potpisati sporazume, to treba da potvrde i naše nadlježne institucije. Kada se to završi nastupiće potpisivanje sporazuma o saradnji sa eminentnim univerzitetima u svijetu. O tome će javnost biti blagovremeno obavještena”, kazao je rektor Baraliu.

Jučer je na prizrenskom univerzitetu održana i ceremonija primopredaje kabineta informatike sa 15 kompjutera, donacije IOM-a.