Studenti Univerziteta u Prizrenu pronašli su sa rukovodstvom ovog drugog javnog univerziteta rjesenje za pitanja koja su ih mučili i predstavljali im problem.

Lirim Kasniqi, predsjednik studentskog parlameta Univerziteta u Prizrenu, izjavio je da neće biti najavljenog protesta, bojkota nastave i januarskog ispitnog roka koji počinje ovih dana. Rješeni su problemi koji su ih mučili do prije dva dana na ovom drugom javnom univerzitetu sa više hiljada studenata na šest fakulteta gdje se nastava osim na albanskom izvodi još i na bosanskom i turskom jeziku.

“U saardnji sa studenstkim parlamentom i rektoratom donijeli smo više odluka baziranih na osnovu studenstkih zahtjeva. Odlučeno je da studenti koji slušaju treći semestar a nisu položili sve ispite iz prve godine, mogu polagati ispite iz druge godine a da iz prve nisu položili dva ispita, računajući i engleski. Studenti, dakle, od petka imaju i to pravo na osnovu pomenutog dogovora”, tvrdi Krasniqi.

Što se uznemirenosti oko polaganja engleskog jezika tiče, Krasniqi kaže, da su na sastanku odlučili da se formira komisija koje će se baviti ovim pitanjem. U ovom ispitnom roku studenti nisu u obavezi da polože ovaj ispit dok se ne nađe konacno rješenje za ovaj problem.

“Studenti su jako zadovoljni što je donijeta jedna ovakva odluka od strane rektorata zajedno sa studenstkim parlamentom. Na osnovu odluke prvog rektora nijemca Rolanda Müncha, naime,  engleski je trebao da se polaže na osnovu nivoa poznavanje jezika. Nismo slušali ni jedno predavanje a kriterijumi za polaganje tih nivoa bili su, u najmanju ruku, nejasni. Sreća da je to pitanje sada za nama.” 

Za razliku od prije nekoliko dana kada je zajedno sa kolegama studentima bio jako nezadovoljan i najavljivao proteste, za početak bojkota nastave i polaganja ispita, Krasniqi je sada zadovoljan i tvrdi da takvo stanje vlada i kod njegovih kolega studenata.