Na javnom univerzitetu u Prizrenu demonstrirala je grupa studenata ove visokoškolske ustanove koja je sa radom počela prošle godine. Studenti su negodovali zbog, kako su rekli, više nepravdi koje im se nanose.

“Studenti ispaštaju zbog nebrige nekoliko profesora i predhodne administracije. Traže da se likvidura prva godina kako bi smo davali ispite iz trećeg semestra, dakle iz druge godine. Više profesora nije nam upisalo ocjene u indekse i nisu predali prijave administarciji”, kazao je novinarima Lirim Krasniqi, predsjednik Saveza studenata i dodao.

“Bilo je još nekoliko ispita iz prve godine gdje je tadašnji rektor Ronald Münch uradio neku vrstu testa vezano za engleski jezik kako bi video na kom nivou studenti znaju engleski. Pošto nije bio zadovoljan odlučio je da studenti izlaze na ispit na osnovu nivoa poznavanja engleskog.

Međutim danas, tri dana prije prijave ispita u januarskom roku na prijavama  piše da treba da polažemo dva ispita engleski, po jedan  u oba semestra . Studenti su uznemireni jer nisu slušali ni jedno predavanje iz ovih predmeta, pa se postavlja pitanje – kako ćemo polagati nešto što nismo slušali”.

Prorektor Univerziteta Hamdi Ajazaj tvrdi da je riječ o neinformisanju studenata.

“Uznemiremost vezana za izalzak na ispite iz trećeg semestra doalzi zbog neinformisanosti studenata. Sramota. Gdje su studentske organiziacije, gdje je predsjednik Saveza studenata. Drugo, pitanje ocjene nas zabrinajva, ali je i to pitanje studenata”

Studenti su najavili radikalizaciju protesta. Za početak će bojkovati nastavu.