Vlada Srbije ovih dana usvaja uredbu o priznavanju diploma sa Univerziteta u Prištini, izjavio je ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović.

On je objasnio da će diplome sa prištinskih fakulteta na osnovu dogovora Beograda i Prištine, imati dodatak na kojem ne postoji obilježje države Kosovo.

Procedura za priznavanje tih diploma nalaže da bi prvo Savez univerziteta Evrope trebalo da prizna taj dodatak, pa bi onda to bio osnov za priznavanje i kod nas, izjavio je Obradović u Sremskim Karlovcima.

"Tačno će se unutar toga znati o kojoj je diplomi riječ i s kog je ona fakulteta“, naglasio je ministar i napomenuo da su neke informacije prethodnog dana u štampi pokazale da su neki ljudi na Kosovu stekli diplomu u Sarajevu i da "imaju veliki problem, kao i svako ko koristi dokumenta koja nisu pravno valjana".

Uredbom će biti precizirani detalji čitavog postupka priznavanja tih diploma jer se u mnogim zemljama dešava da se neka diploma kasnije osporava zbog određenih razloga, istakao je Obradović u razgovoru sa studentima Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcima.

Ministarstvo prosvjete Srbije nije priznavalo diplome na formularu i sa pečatom UNMIK-a jer kako tvrde nisu izdate u skladu sa propisima i ne predstavljaju dokaz o stečenom obrazovanju. Žarko Obradović je tu odluku vlade povezivao i sa "državnim razlozima" .

Dogovor o univerzitetskim diplomama postignut je između Beograda i Prištine u Briselu krajem novembra, kada su pregovarali i oko graničnih prelaza. Tada je rečeno da će Srbija priznavati diplome, ne direktno, već posredno, tako što će Srbija nostrifikovati diplome a druge zemlje će je priznavati.

B92