U specijalnoj školi za edukaciju gluhonijeme djece “Majka tereza“ u Prizrenu nastavu pohađa 80-ak učenika iz svih kosovskih opština. Direktor Besnik Krasniqi kaže da se nastava u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi odvija od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Oko 80 učenika iz skoro svih kosovskih opština obuhvaćeno je nastavom u specijalnoj školi za gluhonijeme “Majka Tereza“ u Prizrenu, jedinoj ustanovi ovakve vrste na Kosovu.  Nastava se ovdje izvodi od predškolskog obrazovanja do srednje skole i na kraju učenici dobijaju diplomome iz oblasti tekstila, metalurgije i obrade drveta.
 
Direktor Besnik Krasniqi najprije kaže da  učenici imaju dobre uslove jer je škola internatskog tipa. Imaju menzu, spavanje, udzbenike ...

“Ovdje funkcioniše i zabavište za djecu prizrenske opštine gdje su 20 učenika, većina su gluhonijema a imamo i 10-ak učenika u projektu sa Caritasom sa ostalim nedostacima“, kaže Krasniqi .

Po njegovim riječima, osim opštih i profesionalnih predmeta ovdje se izučavaju i oni koji će konkretno pomoći njihovim učenicima u različitim životnim sferama kada završe srednju školu.

“ Imaju dodatnih aktivnosti, pošto nastavnici pored redovnih rade i dodatni aktivnosti sa učenicima primjera radi  na pripremanju različitih slatkiša. Ove godine u saradnji sa češkom ambasadom imamo projekat u vezi fotografije. Kurs fotografije pohađalo je oko 15 učenika sa veoma velikom pažnjom. Imamo i drugih slobodnih aktivnosti za naše učenike“, tvrdi direktor Krasniqi.

Sutije Skafanaj, dugogodišnja nastavnica ove škole ističe da nije lako raditi sa gluhonijemom djecom. Ipak, dugogodišnje  iskustvo i ljubav prema njima je motiv više da postižu dobre rezultate.

“ Za mene je lako ovdje raditi pošto imam višegodisnje iskustvo. Međutim sa medicinskog i pedagoškog aspekta nije baš tako lako raditi sa gluhonijemom djecom. Posao je dosta težak i zamoran , ali ja volim ovaj posao i obavljam ga krajnje odgovorno. Nastojim sa mojim kolegama da djecu približimo njihovim vršnajcima koji normlalno čuju i govore“, kaže Skafanaj dodajući da i kod njihovih učenika postoji dobra volja za sticanjem novih znanja. Redovni su na nastavi a i kada odu svojim kućama rado se vraćaju, jer ovdje imaju drustvo.

“ Mi im omogućavamo da kada iziđu odavde budu profesionalno osposobljeni za rad i tako ne budu zavisni od roditelja ili rodbine nego da  sami rade, opstaju i sutra izdržavaju svoje familije“.