Usmen Baldži: Diplome izdate od paralelnih institucija u Mitrovici je stvar viših instanci i ne bi trebale da sada budu problem i kočnica u obrazovanju u opštini Prizren.

Povodom problema diploma koji je aktuelizovan potpisaivanje novih ugovora o radu u sistemu obrazovanja i nemogućnosti njihovog pojedinačnog rješavanja, uz podršku NVO “Katedra Slobodnog Uma“ formiran je orgainizacioni odbor koji će adresirati ove probleme i iznijeti ih relevantnim domaćim institucijama, tražeći  zajedničko rješenje.

Na neformalnom sastanku zamjenika ministra obrazovanja Usmena Baldžija i predstavnika ovog odbora i NVO “Katedre Slobodnog Uma“, razmotreni su neki od slučajeva vezani za problem diploma pripadnika bošnjačke zajednice.

“Mišljenja sam da se problem diploma izdatih o paralelnih institucija u Mitrovici ne naglašava jako iz razloga što ljudi koji imaju te diplome već rade u obrazovanju, oni su nama potrebni, upošljeni su već dugo godina, imaju radnog iskustva i rješeno je, na obostrano zadovoljstvo, da im se nastave ugovori”, rekao je zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.

”Svaka diploma izdata na državnim univerzitetima, u okruženju ili dalje, je validna i može se nostrifikovati u ministarstvu obrazovanja u Naric centru”.

“Problem diploma stečenih na privatnim univerzitetima van Kosova koji nisu bili akreditovani rješavaju ti univerziteti sa ministarstvom obrazovanja u toj zemlji. To ne rješava ministarstvo obrazovanja Kosova”, istakao je Baldži.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje o nalaženju rješenja o ovim i drugim problemima u obrazovanju na bosankom jeziku.

{jcomments on}