Napokon je udovoljeno bošnjačkim roditeljima i učenicima da se otvori još jedno odjeljenje 10. razreda u Gimnaziji "Gjon Buzuku" u Prizrenu.

Ukupan broj ućenika koji je upisao opšti smjer Gimnazije u će biti 53, odnosno 32 u jednom i 21 učenik u drugom odjeljenju.

"Ovim smo zaokružili problem bošnjačke djece oko njihovog upisa u srednje škole. Sva mjesta su ovim popunjena, iako je najveće interesiranje učenika i roditelja pokazano sa medicinsku školu i Gimnaziju. Posljednjim potezom smo, uz podršku Nexhata Qoqaja, direktora opštinskog obrazovanja u Prizrenu, direktora Gimnazije, samih nastavnika iz nastave na bosanskom i roditelja, uz postojeće odjeljenje od 32, otvorili još jedno sa 21 učenikom. Ovim smo, također, pomogli i nastavnicima da popune fond časova i ostvare punu normu!", naglasio je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.

Kako bi se izbjegli problemi oko upisa, Baldži najavljuje da će prije početka sljedeće školske godine MONT, sa zvaničnicima obrazovanja u Prizrenu i aktivima u srednjim školama sačiniti plan kojim će biti određeni potrebni smjerovi za Bošnjake, zatim broj odjeljenja i druge pojedinosti, na osnovu određenih kriterija konkursa i važećim zakonima o sticanju srednjoškolskog obrazovanja.