Oko hiljadu svršenih srednjoškolaca u Prizrenu koji u prvom ispitnom roku nisu položili državni test mature u subotu su imali još jednu mogućnost da to urade u drugom roku.

Za maturante u nastavi na bosanskom jeziku test je održan u srednjoj medicinskoj školi “Luciano Motroni“.

Kako je i ranije najavio direktor direktorijata za obrazovanje opštine Prizren Nexhat Çoçaj u centrima gdje se polagao državni nije bilo dozvoljeno uvođenje mobilnih telefona kao ni ulazak nastavnika ili direktora te škole gdje se održava test. Za test su bili zaduženi profesori sa Univerziteta u Prištini.

Ajrula Biradaini koordinator u nastavi na bosanskom jeziku pri opštinskom direktorijatu za obrazovanje za naš portal kaže da se na testu prijavilo 86 učenika a test je polagalo 78 učenika iz nastave na bosanskom i da će rezultati testa biti objavljeni 16. septembra. 

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži obišao je centre u Prizrenu i Dragašu u kojima se održavalo polaganje testa.

“Cilj mature je svakako da nakon završene srednje škole sa diplomom koju učenici budu dobili nakon mature mogu upisati visoko obrazovanje ili fakultete. Znači da se ovakvi testovi organizuju zbog dobijanja diplome i zbog daljeg školovanja što znači da svi oni koji ne žele ili ne izađu na maturu ne znači da su izgubili sve nade. Oni od svoje škole dobijaju uvjerenje gdje se mogu uključiti u proces eventualnog zapošljavanja ili bolje reći, mogu konkurisati u svojim biroima rada jer posjeduju diplomu o završenoj srednjoj školi“, pojasnio je Baldži i istakao “da je, ne samo u Prizrenu već i u Dragašu, organizacija povodom polaganja državnog testa mature na nivou i protiče bez ikakvih problema“.