Približio se septembar, valja se pripremiti za školu! Prazna školska torba ne sme biti teža od kilograma, a puna ne bi smela da pređe deset odsto težine vašeg djeteta...


Fizioterapeuti ističu da dvadeset odsto djece koja upisuje prvi razred i čak 50 odsto djece u osnovnim školama ima problema s pravilnim držanjem tijela. Tome mnogo doprinosi i školska torba, pa je zato treba veoma pažljivo birati. Ona bi trebalo da bude takva da dijete može normalno da stoji, a da mu ujedno omogućava da se prirodno kreće.

Torba nipošto ne smije biti šira od tijela, da bi dijete moglo da pokreće ruke, a nije dobro ni ako je predugačka i ako ga pri hodu lupka po zadnjici, jer se tada tijelo neprirodno naginje unazad. Stoji li torba previsoko, dijete će se takođe povijati. Kao i planinarski ranac, školsku torbu trebalo bi nositi tako da je lagano oslonjena na karlicu.

Ono što treba da znate prije nego što s djetetom krenete u kupovinu, jeste to da prazna torba nipošto ne smije biti teža od jednog kilograma, a puna ne bi smela da pređe deset odsto težine deteta.

Istina je da takva torba najmanje opterećuju kičmu, ali baš je iz tog razloga klinci često pretrpavaju, pa se mogu povrijediti kad je na stepeništu podižu i vuku samo jednom rukom.

- Ne isplati se kupovati najjeftiniju torbu jer ćete se brzo istrošiti, ali ne mora da bude ni ona najskuplja. Najbolje je pronaći zlatnu sredinu.

- Birajte torbe koje su postavljene na ramenima i leđima, jer su mnogo udobnije za nošenje.

- Ne bi bilo loše da torba ima fluorescentne trake ili „mačje oči“, uz pomoć kojih će dete biti vidljivije na putu ili trotoaru, naročito noću.

- Likovi iz crtanih filmova kojima je dijete trenutno oduševljeno vjerovatno mu se neće sviđati za godinu-dve, pa je bolje da mu kupite neku neutralnu torbu, a omiljene junake ostavite za olovke i pernice.

- Dijete će svakog dana nositi torbu, pa je veoma važno da mu se dopada. Zato ga pustite da je samo izabere, a vi, dragi roditelji, vodite računa da kvalitet bude zadovoljavajući.

Ni točkići nisu rješenje

Ako ste bacili oko na torbu s točkićima koja ima ručku, razmislite još jednom da li je zaista potrebna vašem djetetu jer, ako se vozi od kuće do škole i nazad, kupovina takve torbe i nema baš mnogo smisla. Ona možda izgleda praktična, ali točkići su mehanizam koji se lako kvari, a djeci to brzo dosadi, pa torbu opet počnu da nose na ramenima, a takva torba je mnogo teža upravo zbog tog mehanizma s točkićima.