Upis u srednje škole, posebno u avgustovskom roku, zadao je velike glavobolje bošnjačkim svršenim osnovcima iz Prizrena. Naročito je to izraženo u prizrenskoj gimnaziji "Gjon Buzuku", gdje su učenici, koji nisu prošli u julskom roku, zatražili otvaranje još jednog odjeljenja opšteg smjera.

Nedostatak prostora, nastavnika i ograničen budžet, kako tvrde opštinski predstavnici obrazovanja, osnovni su razlozi što ne mogu da udovolje zahtjevu te što svake godine raspiše konkurs za samo jedno odjeljenje opšteg smjera u Prizrenu i jedno prirodno-matematičkog smjera u Rečanu.

Koordinator nastave na bosanskom u Gimnaziji "Gjon Buzuku", profesor Rasim Rama, sa svojim kolegama, pripremio je zahtjev opštinskom direktorijatu kako bi se otvorilo još jedno odjeljenje, obzirom na zahtjeve učenika i roditelja.

Tom zahtjevu su se pridružili i učenici, njih 30-ak, koji se već nekoliko dana okupljaju ispred zgrade Gimnazije i očekuju pozitivan odgovor.

U Gimnaziji nastavu na bosanskom jeziku pohađa 250 učenika, od ukupno 900 učenika raspoređenim i u medicinskoj, ekonomskoj i tehničkoj školi.

Učenici su, odlučni da ostvare svoje pravo na upis. Koliko će u tome uspjeti ostaje da se vidi, uzimajući u obzir da školska godina počinje za manje od nedjelju dana.

M.B.