U sjedištu ogranka Univerziteta “Fama“ u Prizrenu je 20. jula ove godine, održano predavanje sa studentima o mogućnostima upisa, uslovima i perspektivama ove visokoškolske ustanove gdje će od ove akademske godine početi sa radom smjer na bosanskom – Menadžment i informacioni sistemu. Sa budućim studentima je razgovarala Duda Balje, jedna od profesorica na ovom fakulteta.
„Mi se nadamo da ćemo u predviđenom roku ispunuti kvotu od 30 brucoša i tako otvoriti još jednu mogućnost za naše studente iz bošnjačke zajednice“, kazala je profesorica Balje.

Recite nam nešto o Univerzitetu ,,Fama“?

Duda Balje: Za ovaj univerzitet sam čula prije dvije godine i moje je mišljenje veoma visoko. Uzimajući u obzir da je ovo jedna novina time što je otvoreno odjeljenje na bosanskom jeziku smatram da je to ujedno i jedno osvježenje za sve nas jer ćemo moći da se na osnovu prava o obrazovanju školujemo i na privatnim univerzitetima.

„Fama“ je veoma popularan univerzitet, licenciran od strane Ministarstva obrazovanja i akreditovan od Agencije za akreditaciju sa određenim smjerovima.

Smjer menadžment i informcioni sistemi na bosanskom jeziku ima kao is vi ostali fakulteti savremeni pristup u obrazovanju u skladu sa najvišim evropskim standardima. Uostalom o svim detaljima zainteresirani mogu da se obrate nadlježnim službama.

Treba istaći i finansijsku stranu prilikom upisa na ovaj fakultet. Cijena upisa je veoma povoljna po meni, jer treba uplatiti 1100 eura godišnje. Još je povoljnija mogućnost što će studenti moću tu sumu da plate u mjesečnim ratama.

Što se tiče samog kvaliteta i izbora profesora, mogu da kažem da će biti angažirani vrhunski profesori počevši od naših do profesora iz okruženja pa do naših sa Kosova. Treba istaći, također, i lokaciju fakulteta jer će studenti biti izloženi minimalnim troškovima studiranja. To nije mala stvar ako se uzme u obzir teška situacija. Blizina univerziteta, kvalitet profesora i svi ostali uslovi koji se nude našim budućim studentima su samo prednost.



Kako ocjenjujete sveukupno obrazovanje Bošnjaka na Kosovu, po vama?

Duda Balje: Jedna nacija se mjeri njenim intelektualnim kapacitetima. Samo školovani ljudi mogu biti nosioci svih procesa u zajednici. Biti školovan čovjek znači biti ,,jak“čovjek, biti školovan znači uhvatiti se u koštac sa problemima i rješavati ih preko insitucija. Bez obzira kojoj nacionalnoj zajednici pripadamo i gdje živimo. Smatram da našim svršenim srednjoškolcima nije do sada pružena prava šansa ili mogućnost o tome gdje će se školovati nakon srednje škole i šta će izabrati za buduću profesiju. Postojalo je par državnih fakulteta i to je to. Realno govoreći, mi nemamo kapacitete za sve one svršene srednjoškolce.

Ne znam da li trebam biti pesimista ili optimista u tom pogledu ali smjer koji nam se nudi, smjer menadžmenta, postoji i u Peći. Naša ponuda je nešto novo. Počinjemo sa osnovnim studijama a kasnije planiramo i otvaranje i drugih smjerova ili sektora.

Da li ste upućeni koliko se studenata prijavilo do sada ili je upis još u toku?

Duda Balje: Upis studenata je još u toku, a interesovanje je veliko. Naši građani, ipak, gledaju na sve ovo pomalo rezervisano jer se radi o privatnom univerzitetu. Mi smo sve dileme oko toga riješili i najvažnija činjenica je da je Univerzitet ,,Fama“ u Prizrenu licenciran dok smjerovi akreditovani. To znači da studenti koji budu završili ovdje ,,Bashelor“ili masters-studije neće imati nikakvih problema sa diplomom i biće tretirani potpuno jednako sa svim onim svršenim studentima koji su završili studije na albanskom jeziku. Kod nas najveći problem je još uvijek nostrifikacija diploma. Mi se trudimo da to pitanje rješimo i to je prešlo na državni ,,teren“. Pregovori između Kosova i Srbije bi trebalo da riješe ovo pitanje. Svako ko ovdje završi fakultet, dakle, ima svijetlu perspektivu.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić