Na osnovu rezulatata sa državne mature, od ukupno 27.721 kosovskih srednjoškolca, test je položilo njih 10.795, ili nešto manje od 42 posto.

Test mature u nastavi na bosanskom jeziku, prema zamjeniku ministra obrazovanja Usmenu Baldziju, je bio znatno uspjšnjiji tako da je od ukupno 234 maturanata, njih 108 prošlo ispitni prag.

Bosnjaci su, dakle sa 46.2 posto uspješnosti, prema zvaničnicima ministarstva obrazovanja pokazali znatno bolje rezultate u odnosu na sve druge nastave.

U gimnazijama gdje se izvodi nastava na bosanskom, računajuci opšti i prirodno-matematički smjer uspješnost je 51,6 posto dok dok srednjoškolaca koji su završili profesionalne škole uspješnost 43,70 posto.

Zamjenik minitra obrazovanja, Usmen Baldži, relativno je zadovoljan pokaznim rezultatima na državnom testu mature, uzimajuci u obzir, kako je kazao, znatno bolje uslove školovanja u odnosu na ranije godine.

Bosnjački srednjoškolci, ako se uzmu u obzir rezultati dnosu na prošli junski rok, povećali su uspješnost za nekoliko procenata.

“Ovogodišnja novina je da smo imali i 13 maturanata iz dragaških škola gdje se izvodi nastava na bosanskom i raduju njihovi pokazani rezultati na testu”, naglasio je Baldži.

Za one srednjoškolce koji nisu prošli prag od 50 posto, postoji još jedna mogućnost, i to u avgustovskom roku.

RTK